уторак, 1. новембар 2011.

Samojed


Poreklo samojeda vezuje se uz nomadsko pleme Samojeda koje je živelo uz najveću sibirsku reku Jenisej. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka.  Samojedi se ubrajaju medu najstarije rase na svetu. U Englesku su ih prvi put doneli 1889. godine, počeli su ih uzgajati i uskoro su ih priznali kao rasu. Istraživači su ih koristili pri ekspedicijama na Severni pol.
Oni nisu agresivni psi, a to možemo uvelike zahvaliti istoimenom plemenu koje je, zbog zajedničkog suživota, bilo koji oblik agresivnosti prema ljudima ili drugim psima kažnjavalo smrću. Višestoljetnim bliskim i neprekidnim kontaktom čovjeka i psa razvila se pasmina koja je radila ukorak s njim, odmarala se u toplini njegova doma, žestoko se borila uz njega u životnim bitkama, radeći marljivo i ustrajno imala je samo jednu želju - da ugodi čovjeku. Ali samojed nikad nije postao ponizan pas. On je veliki veseljak, koji je zadržao mnoge nonšalantne osobine svojih primitivnih predaka.
Danas su prihvaćeni kao prekrasni i izrazito ljupki psi za društvo. Sa zadovoljstvom prihvaćaju svaki zadatak ili igru s bezbrižnim izrazom lica i uz tipičnu radosnu opuštenost. Smešak samojeda je zaštitni znak pasmine i njegove vesele osobnosti.

Temperament
Samojed je polarni pas. U sebi nosi veliku ljubav prema čoveku i njegovoj okolini. On je inteligentan, pun akcije, druželjubiv i ne ujeda. Samojedi važe za jedne od najIepših pasa na svetu. Veoma su privrženi Ijudima. Potrebno je da se dosta kreću, teško se navikavaju na zatvoren prostor, a zimi uživaju u valjanju po snegu. Dolazak stranca najavljuju lavežom, iako samojedi nisu agresivni i nisu dobri čuvari. Veseo je, ljubazan, inteligentan i relativno uslužan, ali ne i "ropski odan", ponekad izuzetno tvrdoglav, osjećajan i drag, dominantan i oprezan, privržen. Vrlo je zaigran i ostaje takav do duboke starosti. Živi u kući s vlasnicima i dobro se slaže sa decom. Potrebno mu je puno kretanja.
Kao radni pas, moze biti jak, živahan i uporan ali istovremeno divan i pitom. Na prvi pogled izgleda tromo, ali njegov prvi pokret razuveri tu sumnju. Jake je konstrukcije, snažnih i krupnih kostiju i mišićavog tela. Njegovo kretanje je elegantno, graciozno i ponosno. Mužjaci su snažniji i mišićaviji od ženki. Ženke su umerenijeg temperamenta, ali nikako plašljive.
Kad ima otvorena usta izgleda kao da se smeje, zbog izrazito crno obojenih usnica. Tamne oči su bademastog oblika i crno porubljene. Uspravne uši su malene, trouglaste, jako odlakane i na vrhovima blago zaobljene.Srednje dug i dosta odlakan rep, kad je razdražen, drži iznad leđa. Samojed je bele boje koja može varirati u nijansama. Nega dlake je vrlo zahtevna, pri češljanju treba paziti da mu se ne ošteti poddlaka.

Odgoj
Odgoj je dug proces i treba ga započeti što ranije. Vežbe moraju biti pune promena jer iste naredbe dovode do izražavanja njegove tvrdoglavosti. U ranoj mladosti ga treba naučiti na mačke i druge domaće životinje. Prema drugim psima znaju biti povremeno dominantni. Oni su lovački psi i love sve što se kreće. Iz tog razloga je važna socijalizacija s ostalim životinjama.
Samojed je izvanredna pasmina psa koja će kod svakoga čoveka izmamiti osmeh. Vrlo je druželjubiva i društvena. Povezana je s ljudima. Greška je staviti ovu pasminu na lanac i stalno držati u dvorištu, od davnina se naučio na ljudsku prisutnost, tako da mu je potrebno dopustiti ulazak u ljudsku kuću.
Opšti izgled: Samojed je arktički špic, skoro kao upisan u kvadrat. Elegantnog je izgleda, snažan, umiljat, okretan, dostojanstven i siguran.
Glava: Snažna, lobanja klinasta, potiljačna kost blago izražena. Stop dobro naglašen. Njuška jaka i velika, skoro podjednake dužine kao i lobanja. Pravilno se smanjuje (sužava) ka nosnoj pečurci. Njuška je ravna, usne dobro priležuće i malo zbijene, nosna pečurka dobro razvijena. Uglovi usana treba da budu blago prćasti što daje "samojedov osmeh".
Vilice: Makazasto zubalo.
Oči: Tamno kestenjaste, dobro usađene u očne duplje, izražavaju inteligenciju i obazrivost, razmaknute, blago iskošene u obliku badema.
Uši: Visoko usađene i dovoljno razmaknute, relativno male, trouglaste, uspravne, pokretne i blago zaobljenih vrhova.
Vrat: Jak, umereno dug i nošen ponosito uzdignut.
Telo: Dužina tela je nešto veća od visine grebena, grudni koš je dosta dubok, pas je zbijen ali okretan. Leđa su srednje dužine, mišićava, prava. Bogato nabran okovratnik. Ženke mogu da budu nešto duže od mužjaka ali čvrste u slabinskom delu i umereno pribranog stomaka. Gledano od napred, grudni koš je veliki i dosta spušten, ali nije bačvast. Rebra su dobro zaobljena. Slabine su dobro ispunjene, snažne, mišićave i blago povijena.
Noge: Dobro postavljene i mišićave, skelet je snažan i dobro naznačen. Lopatice su duge, dobro povezane i iskošene. Gledano od napred prednje noge su prave, laktovi priljubljeni uz telo. Došaplja su snažna ali fleksibilna. Zadnje noge gledano od pozadi su prave, paralelne i izrazito mišićave. Zadnji deo šape je zaobljen a skočni zglob je spušten. Peti prst treba odstraniti kod šteneta starog 3-4 dana.
Šape: Zaobljene i elastične, prsti su blago povijeni i blago rašireni.
Hod: Samojed je kasač. Hod treba da je neusiljen i energičan, prednje noge sa dobrim izbačajem, zadnje sa dobrim potiskom.
Rep: Kada je pas oprezan ili u akciji, rep je nošen povijen ka napred na leđima ili na rebrima, ali kada se odmara rep visi i doseže do skočnog zgloba.
Dlaka: Gusta, teška i elastična. Dlaka samojeda je dupla, podlaka je kratka, meka, gusta, zbijena. Pokrovna dlaka je mnogo duža, prava i teška, pritiska podlaku. Treba da obrazuje bogate nabore oko vrata i plećki, uokvirujući glavu, naročito kod mužjaka. Sa spoljne strane ušiju, na glavi i prednjim delovima nogu, dlaka je kratka i glatka, unutrašnjost ušiju je dobro odlakana sa zaštitnom dlakom. Rep je obilno odlakan. Kod ženki je dlaka često mnogo kraća i mekša nego kod mužjaka.
Boja: Bela, krem ili belo-biskvit (boja u osnovi treba da je bela sa blagaim znacima biskvit boje i nikada ne treba da ostavlja utisak bez boje). Pečurka, usne i crte oko očiju su crni. Ponekad na njušci vidimo blagu depigmentaciju.
Veličina: Idealna visina za mužjake je 57 cm, a za ženke 53 cm, sa tolerancijom ±3 cm. Ozbiljne mane: Žute oči, oborene uši, slaba građa, slab kostur, kravlje potkolenice, talasasta dlaka, duga, mlitava i opuštena. Feminizirani mužjaci ili muškobanjaste ženke, nepoverljiva priroda, rep nekorektno nošen.
Diskvalifikacione mane: Plave ili višebojne oči (raznobojne), predgriz ili podgriz, boje koje nisu dozvoljene standardom, plašljiv ili agresivan pas.
N.B. Mužjaci treba da imaju oba testisa potpuno spuštena u skrotum.
Svako odstupanje od standarda je mana koja se razmatra uzimajući u obzir vrednost psa, opšti izgled i telesne mane. Atipična odstupanja i izobličenost povlače diskvalifikaciju. Zubna usklađenost ne podrazumeva samo raspored zuba u vilici, već i vilice koje treba da su dobro razvijene.

Нема коментара:

Постави коментар