недеља, 13. новембар 2011.

MALI OŠTRODLAKI VENDEJSKI BASET


Temperament
Mali oštrodlaki vendejski baset je veseo, druželjubiv, inteligentan, jako zabavan pa je neverovatno zabavno posmatrati ga. Ovaj predivni mali pas je jako radoznao i samouveren. Odvažan i živahan, kompaktan i robustan, voli da istražuje. Potrebno mu je strogo vođstvo, a ako to nema, lako postaje zahtevan i svojeglav. Ovaj baset je u osnovi životinja čopora i njegovo ponašanje je uglavnom uslovljeno genetskim nasleđem. Iako deluje opušteno i veselo, izuzetno je oprezan. Obožava da kopa i stručnjak je za bežanje. Obično se dobro slaže sa drugim psima, ne bi ga trebalo ostavljati sa manjim životinjama, ipak sa mačkom može da se slaže.
Mali oštrodlaki vendejski baset je veoma inteligentan i lako ga je dresirati u mnoge svrhe. Ima ogromnu želju da udovolji vlasniku. Problem nastaje kada pas oseti da vlasnik nije dovoljno odlučan, pa ovaj pas poveruje da je on vođa čopora i počne da uspostavlja svoja pravila koja se obično kose sa pravilima porodice. Divni su sa decom i prijateljski nastrojeni prema strancima. Usamljen pas kome je dosadno pronalazi sam sebi zabavu, koja može da se ne svidi vlasnicima.
Pružite mu duge svakodnevne šetnje sa porodicom, pravilnu komunikaciju između čoveka i psa, mnoštvo igračaka da se zabavlja, bezbedno okruženje i tako ćete izbeći da bude destruktivan. Možete da mu obezbedite kućicu u kojoj e biti bezbedan, ali koja će mu predstavljati i lično utočište.
 
Poreklo
Oštrodlaki vendenski baset poteče od oštrodlakog vendenskog goniča, kojeg su vekovima u lovu upotrebljavali francuski kraljevi i zato još uvijek ima nadimak "beli kraljevski pas". U srednjem veku bio je poznat i "sivi kraljevsk pas", čiji je potomak današnji niverneški oštrodlaki gonič. Mali oštrodlaki vendenski baset je nastao od velikog vendejskog baseta, a do 1975. godine su se ukrštali. I danas se često i veliki i mali pripadnik ove rase rađa u istom leglu.
 
Uslovi odgoja i nega
Veoma su aktivni u zatvorenom prostoru i prija im hladna klima, ali podnose i vrućine. Ima previše jak lovački instikt, pa ga ne ostavljajte bez nadzora. Dovoljno je samo da oseti neki miris i već vam je pobegao. Držite ga u bezbednom i ograđenom dvorištu. Voli da kopa rupe i sa lakoćom beži. Obavezne su svakodnevne šetnje. Tokom šetnje, vodite računa da je pas uvek iza ili pored vas, jer vođa vodi čopor. Ukoliko se ne trenira dovoljno, ovaj pas može da postane neposlušan i destruktivan.
            Gusto krzno bi trebalo da četka bar jednom nedeljno kako bi se redukovalo opadanje dlake. Inače, ovaj pas se jako malo linja. Kupanje po potrebi, a nokte treba redovno seći, a uši čistiti. Potrebno im je prati zube, kako bi se očistile naslage kamenca. 
 
Mogući zdravstveni problemi
Mali oštrodlaki vendejski baset je generalno veoma zdrav pas. Zabeleženo je da su neki primerci ove rase bolovali od problema sa očima kao što je glaukom ili da su čak potpuno oslepeli. Moguća je i pojava specifičnog sindroma (PBGV Syndrom) izazvanog meningitisom, a simptomi su letargija, groznica i bol vrata ili kičme. Ovaj sindrom može da bude fatalan. Retko se javljaju alergije i displazija.
 
Životni vek 14 i više godina
 
Opšti izgled: Manji, živahan pas, snažan, sa veoma blago duguljastim proporcijama. Ponosno nošen rep. Oštrija, ne preterano duga dlaka. Glava snažnog izražaja. Uši dobro uvijene, prekrivene dugom dlakom i usađene ispod linije očiju, nisu preduge.
Lobanja: Blago zaobljena, nešto izduženija, nije preširoka, dobro popunjena ispod očiju. Dobro razvijena potiljačna kvrga.
Stop: Izražen čeoni prelom.
Nos: Crn, dobro razvijen i dobro isturen. Dobro otvorene nozdrve.
Njuška: Puno kraća nego kod velikog baseta, ali pri tome nešto izduženija i kvadratična na kraju. Ravan nosnik.
Usne: Prekrivene jasnom bradom.
Oči: Istinski velike i inteligentnog izraza. Bez vidljive beline.
Crvenilo očiju ne srne biti vidljivo. Dlake, koje su iznad gornjeg kapka usmerene napred, ne smeju pokrivati oči.
Uši: Meke, uske i tanke, prekrivene dugom dlakom i završavaju blago ovalno. Uvijene ka unutra i ne dopiru do vrha nosa. Usađene dobro ispod linije očiju.
Slabine: Ravne, mišićave, veoma čvrste.
Sapi: Dobro mišićave i prilično široke.
Grudi: Prilično duboke, ali nisu preširoke.
Rebra: Srednje zaobljena.
Rep: Visoko usađen. U korenu istinski debeo i ravnomemo se sužava ka vrhu. Nije pre- dug. Nošen sabljasto. Ka kraju prekriven okolo nešto dužom i grubljom, klasu sličnoj, odstojećom dlakom.
Noge: Prilično snažne, ipak veličina primerena građi kostiju.
Prednji deo: Prednje noge ravne.
Plećke: Suve, kose, dobro povezane sa telom.
Podlaktica: Snažna.
Došaplje: Veoma malo izraženo.
Butine: Mišićave, malo zaobljene.
Skočni zglobovi: Prililčno široki, blago uglovani, ne potpuno ravni.
Šape: Nisu presnažne, čvrsti jastučići, usko međusobno priležući prsti. Snažni nokti.
Kretanje: Veoma slobodno i lakonogo.
Dlaka: Čvrsta ali ne preduga, nikada svilasta ili vunasta. Manje zavesice nego kod velikog baseta.
Boja: Iste boje kao kod velikog baseta. Boja „fauve" (lavlja), nikada nije za preporuku.
Veličina: 34-38 cm, pri čemu će se tolerisati odstupanje od gornje granice kod pasa koji pokazuju jasan tip malog baseta. Toleriše se odstupanje na dole od l cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Teške greške
  • Previše izduženo telo.
  • Isuviše ravna lobanja.
  • Flekavo depigmentisana ili totalno odsustvo boje na nosu.
  • Spicasta njuška.
  • Nejednake vilice.
  • Svetle oči.
  • Ravne, loše usađene uši bez duge dlake.
  • Lošija leđa.
  • Potpuno ili polu izvrnute prednje noge.
  • Skočni zglob prejako uglovan ili previše ravan.
  • Predug rep.
  • nedovoljna, svilasta, vunasta dlaka.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар