субота, 5. новембар 2011.

Bigl


Narav
Danas je Bigl jedna od popularnijih pasmina, pa su postali vrlo omiljeni porodični psi. Nažalost, bigli su vrlo često korišćeni u svrhu medicinskog i laboratorijskog istraživanja.
Bigl je veseo, simpatičan pas, vrlo prijateljski raspoložen prema ljudima tako da nije idealan čuvar. Energičan je i veoma manipulativan. Tvrdoglavog je karaktera pa mu je potreban dosledan odgoj. Jako voli decu. Bigl je pas za ljude koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Vole da laju pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebalo da prihvate. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja bigl će postati idealan porodični pas.
Tipičan je pas čopora i pre svega je namenjen gonjenju zečeva, ali ipak lako živi u porodici iako je lovački pas. U šumi i na travi odlično prati trag i na to treba računati kada želimo bigla. Štenad bigla su preslatki, ali ipak ova rasa nije za svakoga. Bigl ima izražen njuh, pa ga ta karakteristika četo dovodi u nevolje jer kada nešto nanjuši, prekida mu se veza između sluha i mozga. Sjajan je ljubimac, ali izuzetno znatiželjan. Ako vam smetaju ogrebotine na nameštaju i često izokretanje kante za đubre, onda bigl nije za vas. Koliko kod da je zabavan, bigl ima i nekoliko loših navika. Spreman je da se popne na sto i sve pojede, a moguće je i da se popne za sto u vreme ručka, jer jako voli da bude ravnopravan. Ukoliko želite to da izbegnete, nikada ga nemojte hraniti ispod stola. Kopanje je takođe deo života sa biglom. Raskopaće vam vrt i cveće, a kad mu i to dosadi, prokopaće prolaz i otići kod komšije. Sklon je da prokopa tunele po celom kraju.
Samouveren je i vitalan ali uvek spreman na milovanje. Društven je, uljudan i privržen čitavoj porodici a ne samo jednom čoveku. Njegova društvenost je tolika da će se razveseliti sa bilo kim pa čak i sa provalnikom. Nasrtljivi beagle je netipičan. Zbog samouverenosti moramo sa njim biti dosledni. Mora mu biti jasno koliko daleko sme ići i ako to bude znao učiće brže. Potrebno mu je puno kretanja i telesne aktivnosti.

IstorijatBigl je verovatno nastao u vrijeme kraljice Elizabete I u XV veku ukrštanjem i selekcionisanjem engleskog zečara (harrier) sa starim engleskim goničima, a sa biglom se lovilo u vreme kralja Henrija VII (King Henry VII of England).
Ova pasmina je na britanskim ostrvima i u Francuskoj prvobitno bila uzgajana za lov kunića, a najveću popularnost je stekla u Americi i Kanadi. Nepoznato je porijeklo imena pasmine, ali se predpostavlja da je označavalo najmanje lovačke pse. Prva upotreba ovog imena u pisanim dokumentima bila je sredinom 15. veka. Neki od starijih naziva pasmine su keltski - beag, francuski beigh i staroengleski beagle.
Tokom 18. veka bigl su često bili toliko mali da su mogli biti nošeni u džepovima lovaca.
American Kennel Club registrovao je ovu rasu 1885. godine. Tri godine kasnije osnovan je National Beagle Club kada je napisan i standard. Poslednjih 50 godina bigl se uglavnom nalazi u Top 10 popularnih pasa u SAD, a 1954. godine je bio i najpopularnija pasmina.

Nega
Ova pasmina se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahtjeva veliku pažnju, četkanje je dovoljno. Kupanje blagim sapunom, samo ako je neophodno. Treba redovno čistiti uši da ne bi došlo do infekcije, a nokte treba redovno skraćivati. Ovaj mali lovački pas iziskuje puno aktivnog kretanja.

Mogući zdravstveni problemi:
Iako prilično otporni, neki biglovi mogu patiti od epilepsije, srčanih problema, bolesti oka i problema sa leđima.
 
Životni vek: 12 do 15 godina

Opšti izgled: Robustan, kompaktan pas, odaje utisak kvaliteta, ne deluje grubo.
Glava i lobanja: Srednje dužine, snažna, bez grubosti, finija kod ženki, bez namrgođenog čela i nabora na glavi. Gornji deo glave blago zaobljen, srednje širok, sa blago izraženom potiljnom kosti. Jasno izražen stop koji deli na jednake delove, rastojanje od vrha nosne pečurke do potiljne kosti. Nosna pečurka široka, prvenstveno crna ipak je kod svetlijih pasa dozvoljeno odstupanje u pigmentu. Dobro otvorene nozdrve.
Oči: Tamno braon ili lešnik braon. Prilično velike, niti upale, niti napolje isturene, postavljene prilično daleko jedno od drugog, sa ljupkim, privlačnim izrazom.
Uši: Duge, na donjem delu zaobljene. Kada se povuku napred dopiru gotovo do nosnog ogledala. Nisko usađene, tanke. Prednja ivica nošena priležući simpatično na obraz.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići, bez slobodnog prostora, naležu na donje i zubi stoje vertikalno u vilici.
Vrat: Izražajno dug, omogućava psu lak rad sa niskim nosem na tragu. Blago zasvođen sa nešto pdgušnjaka.
Prednje noge: Plećka dobro unazad postavljena, ne preopterećena. Prednje noge, ravne i vertikalne, postavljene dobro ispod psa. Dobra masa sa okruglim kostima koje se do šape ne smeju stanjivati. Kratko šaplje. Čvrsti laktovi, niti unutra, niti napolje postavljeni, visi- na lakta približno je jednaka polovini visine grebena.
Telo: Leđna linija ravna i vodoravna. Grudni koš se prostire do ispod laktova. rebra dobro zasvođena i dobro se protežu unazad. Kratke slabine, ipak dobro izbalansirane, snažne i gipke, bez da su preterano uzdignute.
Zadnje noge: Mišićava butina. Koleno dobro uglovano. Čvrst i nizak skočni zglob. Međusobno paralelne.
Šape: Čvrste, dobro zatvorene, dobro uzglobljene sa snažnim jastučićima. Nokti kratki.
Rep: Snažan, srednje dug. Visoko usađen, radosno nošen, ali ne zavijeno iznad leđa ili od korena ka napred nagnut. Dobro odlakan posebno na donjoj strani.
Kretanje: Ravna leđa bez znakova uvijanja. Slobodan, dalek iskorak. Ravno, bez visokog podizanja nogu. Jasan potisak zadnjih nogu. Zadnje noge u kretanju ne smeju biti uske. Prednje noge ne smeju „veslati" ili se ukrštati.
Dlaka: Kratka, gusta i otporna na vremenske uslove.
Boja: Sve priznate boje kod pasa sa izuzetkom jetreno braon boje. Vrh repa beo.
Veličina: Poželjna minimalna visina grebena 33 cm, poželjan maksimum 40 cm.
Greške: Svako odstupanje od napred navedenih tačaka smatra se greškom čije je ocen- jivanje u tačnoj proporciji sa stepenom izraženošću.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар