субота, 5. новембар 2011.

Najbolje rase pasa za decu


U potrazi ste za psom koji će da bude dobar prijatelj vašoj deci? Treba vam rasa koja je strpljiva i tolerantna , ali isto tako temperament psa mora da odgovara stilu života vaše porodice.
Čak četiri od deset pasa je u prvoj godini života ostavljeno zbog toga što temperament psa nije odgovarao očekivanjima porodice. Bez obzira na to koju rasu izaberete, morate dobro da socijalizujete psa i vašu decu. Pas treba da nauči da toleriše dečju znatiželju, a deca treba da nauče da psa ne zadrkuju kad jede ili da ga ne vuku za rep. Roditelji treba da znaju da nikada, ni pod kakvim okolnostima malu decu ne treba da ostave same sa psom. Takođe, higijena, redovno uklanjanje dlaka i četkanje psa, kao i svakodnevna provera zdravstvenog stanja psa je od ogromne važnosti kada je pas u blizini male dece.
Predstavljamo vam 10 rasa koje se odlično slažu sa decom i samim tim su kandidati za idealnog porodičnog psa.
 
  1. Labrador retriver
  2. Zlatni retriver
  3. Bigl
  4. Bernski planinski pas
  5. Njufaunlender
  6. Bobtejl
  7. Bernandinac
  8. Velika pudla
  9. Havanski bišon
  10. Pug (Mops)
Budite oprezni kada su dete i pas zajedno. Deca vole da se igraju sa psom, ali može da se desi da jedno od njih dvoje bude povređeno. Dete može da povredi oči psa, da ga jako povuče za rep ili da ga nepažljivo podigne, a ako se pas oseća ugroženo, braniće se. Noktima ili zubima pas može da povredi dete. Roditelji treba da uče decu kako da se ophode prema psu. Učenje psa da poštuje dete, malo je teže, zato što pas doživljava dete kao društvo za igru, a ne kao gospodara. Dete treba da zna kada psu više ne prija igra, na primer ako reži ili nakostreši krzno. To je upozorenje da pas može da ujede.
Decu takođe treba učiti da nikada ne diraju nepoznatog psa, iako deluje pitomo. Ako nepoznatog psa gledate u oči, pas to može da protumači kao izazivanje, to deci treba objasniti kao i da u strahu od psa ne treba bežati, već mirno proći pored njega, ukoliko je nemoguće da se zaobiđe. Psi obično jure za onima koji beže, kao i za biciklistima ili kolima. Vriska može da pogorša situaciju po preplašeno dete.  
 
Deca ne treba da diraju hranu, vodu ili igračke psa. Ne bi trebalo ni da ga diraju dok spava, naročito štence, kojima je potrebno dosta sna.
Psi i deca mogu da žive u harmoniji, ukoliko se prati njihov odnos. Prijateljstvo između psa i dece je izuzetno korisno za razvoj karaktera deteta.
 

Нема коментара:

Постави коментар