субота, 5. новембар 2011.

Bernski planinski pas


Temperament
Bernski planinski psi vole decu. Izuzetno su inteligentni, lako uče, a po prirodi su dobri čuvari. Nisu previše dominantni. Oni su pravi prijatelji. Samouvereni su, oprezni i dobroćidni. Bernskog psa treba socijalizovati dok je još štene. Sporo stari, pa se ponaša kao štene duže nego ostale rase. Druželjubivi su sa strancima i generalno se slažu sa ostalim psima i drugim životinjama. Potrebno im je da budu sa ljudima i nisu za život u psećoj kućici, naročito daleko od porodice. Ovi psi su emotivni, pa ih treba dresirati strogo, ali nežno. Problem može da nastane ako vlasnik ne uspostavi autoritet nad psom i ne nametne se kao vođa, već tretira psa kao bebu. Pas se oseća bezbedno jedino ako zna da u vlasniku ima stabilnog vođu “čopora” i da postoje jasna pravila ponašanj i granice koje on mora da poštuje. Psi generalno imaju jak nagon za migracijom, pa vašeg bernskog psa morate svakodnevno da vodite u duge šetnje.
Istorijat
Bernski planinski pas potiče sa švajcerskih planina. Na slikama iz XVIII veka može se videti pas sličan ovoj rasi. Pasmina je dobila ime po Bernskom kantonu. Korišćeni su kao radni psi, uglavnom su vukli kolica na pijacu. Čuvali su farme i pratili farmere. Po zaseoku i kafani"Diirrbachler", kod Rigisberga, gde je ovaj dugodlaki trobojni pas posebno gajen, dobio je svoje prvobitno ime"Diirrbachler". Do kraja XIX veka mnoge rase radnih pasa su uvezene u švajcarsku, pa je bernski pas izgubio popularnost i njihov broj se drastično smanjio. Rasa je ipak održana zahvaljujući grupi odgajivača okupljenih oko profesora Alberta Haima i Franca Šertenleba. Oni su širom Švajcerke sakupljali preostale pse kako bi sačuvali pasminu. Danas, bernski planinski pas predstavlja odličnog porodičnog psa, ali i dalje uživa u svakom zadatku koji mu zadate.   Koristi se i kao pas čuvar, pas za vuču, pas spasilac iz ruševina i lavina.
Uslovi odgoja i nega
Bernski planinski pas se ne preporučuje za život u stanu. Prilično je pasivan u zatvoprenom prostoru i potrebno mu je veće dvorište. Krzno im je gusto i bogato, pa ne podnose vrućinu, radije vreme provode u hladnom. Treba ga svakodnevno izvoditi u duge šetnje i trenirati.
Dlaku treba četkati bar jednom nedeljno, a u vreme linjanja i češće. Kupanje ili suvo šamponiranje samo ako je neophodno. Ova rasa se sezonski prilično linja.
Zdravstveni problemi
Bernski planinski pas je nežnog zdravlja tako da je potrebno da mu se obrati puno pažnje i nege. Bolest od koje najčešće obolijeva je rak, ali i reuma je dosta rasprostranjena. U SAD i Kanadi, skoro polovina Bernskih planinskih pasa ugine od raka. Isto tako imaju visoku smrtnost zbog muskulatorno-skeletnih problema. Artritis (posebno ramena), displazija kukova, problemi sa ligamentima nisu retki. Zanimljivo je da se artritis kod Bernskog planinca pojavljuje čak i kad je još mlad, 4-5 godina. Moguća je i dilatacija i torzija želuca (zbog ovoga je psa bolje hraniti sa tri manja obroka umesto jednog obilnog).
Životni vek
Bernski planinski pas ima relativno kratak vek. Već se smatra starim čim napuni 7 do 8 godina. Druge rase slične veličine, imaju duži vek, više od 10 godina. Prosečno žive 7,2 godine. Najduži vek jednog Bernskog planinca u Engleskoj zabeležen je 2004. godine, 15,2 godine.
Opšti izgled: Dugodlaki, trobojni, iznad srednje visine, snažan i pokretan radni pas sa čvrstim nogama, harmoničan i izbalansiran.
Proporcije: Odnos visine grebena i dužine tela treba da je 9:10, više snažan nego dug.
Narav: Siguran, oprezan, budan, bez straha u svim dnevnim situacijama neustrašiv i privržen u okruženju sa pouzdanim osobama, siguran u sebe i prijateljski prema stranci- ma. Srednjeg temperamenta, dobra vodljivost.
Glava: Snažna. Od napred i iz profila gledano gornji deo glave blago zaobljen. Izražen, ali ne previše jak stop. Slabo ozražena čeona brazda. Snažna srednje duga njuška.
Nosna pečurka: Crna
Usne: Nisu teške, priležuće.
Zubalo: Potpuno, snažno, makazasto.
Oči: Tamno-braon, bademaste sa dobro priležućim kapcima.
Uši: Trouglaste, blago zaobljene, visoko usađene, srednje velike, u mirovanju ravno priležuće.
Vrat: Snažan, mišićav, srednje dužine.
Telo: Snažno, kompaktno.
Grudni koš: Dopire do laktova, širok sa jasnim predgrudima. Široko ovalnog je poprečnog preseka.
Leđa: Čvrsta i ravna.
Slabine: Široke i snažne.
Sapi: Blago zaobljene.
Stomak: Nije prikupljen
Rep: Kitnjast, dopire najmanje do skočnog zgloba. Opušten u mirovanju u kretanju lebdi iznad leđa, ili je nošen blago preko njih.
Prednje noge: Od napred gledano ravne i paralelne. Postavljene široko.
Plećka: Duga, snažna, koso postavljena, sa nadlakticom ne gradi tup ugao, prilegla i dobro mišićava.
Šaplje: Čvrsto, vertikalno postavljeno.
Šape: Kratke, okrugle i zatvorene. Prsti dobro zakrivljeni.
Zadnje noge: Nisu uske, posmatrano od pozadi ravne. Došaplje i šape ni unutra ni napolje postavljene. Zaperci moraju biti odstranjeni.
Butina: Prilično duga. Posmatrano sa strane sa potkolenicom gradi jasan ugao, široka, snažna i mišićava.
Skočni zglob: Snažan i dobro uglovan.
Kretanje: Osvaja prostor ravnomernim pokretima u svim tipovima kretanja. Izdašan i slobodan iskorak sa dobrim potiskom zadnjih nogu. U koraku su noge, posmatrano od napred i nazad paralelne.
Dlaka: Duga, ravna ili blago talasasta.
Boja: Osnovna boja je sasvim crna, sa satenskim braon-crvenim oznakama na obrazima, iznad očiju, na sve četiri noge i na grudima, i sa belim oznakama: a) čiste, simetrične bele oznake na glavi, lisa ne treba da se prostire preko nadočnih oznaka, a na njušci najviše do ugla usana, b) bele umereno široke oznake na guši i grudima, c) poželjne su bele šape i beli vrh repa. d) Toleriše se mala bela fleka na potiljku i mala bela fleka oko čmara.
Visina: Mužjaci 64-70 cm, idealno 66-68 cm, ženke 58-66 cm, idealno 60-63 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka je greška, čija ocena je srazmerna težini odstupanja. Lak kostur. Predgriz i podgriz. Nedostatak drugih zuba osim 2xPl, treći molari (M3) se ne uzimaju u obzir. Entropijum, ektropijum. Ulegnuta leđa, nadgrađenost, padajuća leđna linija. Prstenast rep, slomljen rep. Izražena talasastost dlake.
Greške u oznakama i boji: Nedostajuće bele oznake na glavi, preširoka lisa i/ili bele oznake na njušci koje jasno prelaze ugao usana, velika bela potiljna fleka, bela kragna, belina na prednjim nogama koja se proteže jasno iznad sredine nadlaktice, asimetrične oznake na glavi i grudima, crne fleke i oznake na belinama na grudima, nedovoljno čisto bele (jako pigmentacione fleke), braon ili crveni ton osnovne crne boje, agresivnost, izmenjen karakter.
Diskvalifikacione greške:"Rasečen rep", plave, čakaraste oči, kratka dlaka nedostajuća trobojnost, druga boja osim crnog plašta.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар