четвртак, 3. новембар 2011.

Putovanje sa ljubimcem


Vreme je da krenete na odmor i ukoliko želite svog da ljubimca povedete sa sobom, morate prethodno da se informišete o tome šta je sve potrebno kako biste i vi i životinja putovali bez stresa i neprijatnosti.
Ako putujete u zemlje u okruženju koje nisu članice EU, potreban vam je pasoš za psa ili mačku i potvrda o vakcinaciji protiv besnila i zaraznih bolesti koja je data životinji najmanje 15 dana pre putovanja.
Ako ste odlučili da sa vašim psom otputujete u zemlje EU, potrebni su vam sledeći dokumenti:
  1. Pasoš koji se dobija od veterinara, a u kom se nalazi potvrda o redovnoj vakcinaciji i vakcinaciji protiv besnila. Pasoš može da se dobije samo ukoliko je životinja čipovana.
  2. Potvrda o zdravstvenom stanju životinje, od veterinara, koja se radi neposredno pre puta (ne sme da bude starija od 48 sati). Ta potvrda garantuje da vaš ljubimac nema vidljive znake bolesti.
  3. Sertifikat o titru antitela na besnilo, i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5I.U./ml. Taj FVN test se radi najranije mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila. Sertifikat o izlazu iz zemlje može da se dobije po isteku 3 meseca nakon što se dobiju rezultati testa. Dokument o visini titra važi doživotno ukoliko se životinja redovno vakciniše protiv besnila (jednom godišnje).
Prikupljenu dokumentaciju podnosite Republičkoj Veterinarskoj inspekciji (Ustanička 64, Beograd) koja vam izdaje „Uverenje za izlazak iz zemlje“ koje se plaća. Tek sa tim uverenjem možete sa svojim ljubimcem da putujete. Uverenje važi 4 meseca od dana izdavanja, ili do isteka vakcinacije.
Neke zemlje (Velika Britanija, Irska, Švedska) propisuju obavezan boravak u karantinu za životinje koje dolaze iz zemalja van EU. Neke zemlje (Irska, Malta, Velika Britanija) zahtevaju i potvrdu o tretmanu protiv glista i krpelja. U svakom slučaju, najbolje je da se pre puta raspitate u ambasadi ili konzulatu šta vam je sve potrebno.
           Ukoliko putujete kolima, pravite redovne pauze na 2 sata, dajte ljubimcu vodu, izbegavajte hranu, a ako morate, hranite ga samo granulama. Provetravajte auto i nikada ne ostavljajte životinju samu u vozilu na suncu.
Putovanje avionom propisuje svaka aviokompanija pojedinačno, a osnovna pravila su:
-         Obavezan je transporter (poseban kavez za putovanja). Trebalo bi da se raspitate o veličini transportera za vašeg ljubimca koju zahteva aviokompanija kojom putujete pre nego što ga kupite.
-         Pas (ili mačka) težine do 5 (ili 7) kilograma (ili 30cm visine) može da putuje sa vama u kabini aviona i tretira se kao ručni prtljag.
-         Teži pas putuje u prostoru za prtljag
Kada je reč o putovanju vozom ili autobusom, pravila donosi prevoznik, ali je važno da se i ostali putnici slože da putuju sa vašim ljubimcem (ukoliko ga ne smeste u prostor za prtljag). U takvom slučaju plaćate za njega polovinu cene karte. 
Ako planirate da sa psom odsednete u hotelu, prethodno se raspitajte koji od hotela na željenoj destinaciji prima ljubimce. Sajtovi za rezervaciju smeštaja (na primer booking.com) obavezno daju informacije o tome da li hotel prima ljubimce i da li se za to posebno plaća. Na žalost, većina hotela u Grčkoj i Turskoj ne prima ljubimce, ali vam uvek ostaje privatni smeštaj i dogovor sa vlasnikom. Ni u Crnoj Gori ljubimci nisu poželjni u hotelima, a problem je i gde odvesti psa na kupanje, jer su javne za njih nedostupne. Jedina mogućnost su divlje plaže, do kojih se uglavnom teško stiže. Neke druge zemlje (na primer Italija i Španija) imaju posebno označene delove plaže na kojima možete da budete sa psima, a postoje i hoteli u kojima možete zajedno sa se smestite.
Trebalo bi da pazite da vaš ljubimac ne boravi previše na suncu, pratite savete veterinara i ponesite sve što može da vam zatreba za vreme putovanja. Ukoliko se dobro pripremite, odmor sa ljubimcem može da vam bude pravo uživanje.

1 коментар:

  1. Da li postoji sansa ili nacin da pas putuje mesec dana nakon sto je radio titar test? Ne mozemo da cekamo 3 meseca, moramo hitno na Kipar zbog posla pa bi vodili i psa. Dobio je rezultate titar testa ali ne mogu cekati jos 3 meseca, a nemam ga gde! Hvala...

    ОдговориИзбриши