четвртак, 3. новембар 2011.

Bul Mastif


Temperament
Bul mastif je odgajan kao pas za zaštitu i ima temperament u skladu sa svojom osnovnom namenom. Oni su posesivni, teritorijalni, odani psi sa urođenim osećajem da znaju ko je uljez na teritoriji koju on čuva. Oni će lako da napadnu uljeza, da ga obore na zemlju i tako drže. Ipak su spremni da prihvate prijatelja svog vlasnika. Vole decu i veoma su tolerantni i nežni prema njima.
Bul mastif standard opisuje ovu rasu kao „neustrašivi i sigurni, ali poslušni psi. Kombinacija su pouzdanosti, inteligencije i porodičnog pratioca i zaštitnika.“ Bul mastif ne okleva da zaštiti ono što smatra svojim, bilo da je reč o porodici, teritoriji ili prijateljima. Samopouzdan je i svestan svoje jačine. On je pas na koga se možemo osloniti u svakom trenutku i koji će bezrezervno i rado poslušati vlasnika. Veoma je inteligentan, pa sa lakoćom razume šta se od njega traži. Oni sa jednakom zadovoljstvom čuvaju teritoriju ili imovimu bilo koje veličine.
Bul mastif je pas izuzetnog temperamenta sve dok ima vlasnika koji ume da bude njegov vođa. Pas treba da razume svoj položaj u porodičnoj hijerarhiji, odnosno da je on hijerarhijski iza svih ljudi. Najgore što može da se desi je da ovaj pas pripada nekome ko ne ume da se nametne kao gospodar i da izazove kod psa poslušnost i poštovanje. U toku šetnje, ne dopustite mu da vuče povodac niti da ide ispred vas.
Bul mastif nije pas za svakoga. On je moćna životinja i potreban mu je iskusan i strog vlasnik, izuzetno stabilna i dosledna ličnost. Kod ovog psa je sasvim u redu da bude posesivan, teritorijalan i jake volje. To je njegov temperament. Ipak, ako je vlasnik slab i mek, pas će postati veoma problematičan. Bul mastif je veoma osetljiv na ton ljudskog glasa, tako da u toku dresure, treba da budete samouvereni i ne smete da pokažete nesigurnost ili da vičete. Ovaj pas je izuzetno dominantan u odnosu na mnoge druge rase, pa i mastifa. Potrebna mu je rana socijalizacija kako bi se kasnije dobro slagao sa drugim psima i ostalim životinjama.
Bul mastif je divan pas. Njegova narav je idealna za njegovu životnu svrhu. Potreban mu je dom gde od samog početka razume da je prihvaćen, voljen i da je deo porodice. Osećaće se sigurnim jedino ako su mu jasno postavljene granice ponašanja. Pas koji zna svoju poziciju i ulogu u porodici (čoporu) je bezbedan i srećan.
 
Istorijat
Bul mastif je nastao u Engleskoj ukrštanjem mastifa (60%) i buldoga(40%). Kombinacija hrabrog mastifa i upornog buldoga stvorena da čuva lovišta od lovokradica, pa su ga u početku zvali „noćni čuvar lovišta“. Psi su trenirani da pronalaze, jure i zaplaše uljeze, ali ne i da ih ujedu. Rasa je nastala 1795. godine, a 1924. je zvanično priznata. Potrebne su tri čistokrvne generacije da bi pas bio priznat kao bul mastif.
Kada je nestala potreba za čuvarima lovišta, ovaj pas je počeo da se koristi za praćenje traga, zaštitu i čuvanje u policiji. Danas je bul mastif porodičan pas koji je čuvar ali i prijatelj ljudi.
 
Uslovi odgoja i nega
Bul mastif može dobro da podnese život u stanu, ako se dovoljno trenira. Prilično je neaktivan u zatvorenom prostoru i dovoljno mu je manje dvorište. Ne podnosi ekstremno visoke ni niske temperature.
Potrebna mu je svakodnevna šetnja koja zadovoljava njegov primalni instikt za kretanjem. Psi koji ne šetaju dovoljno pate i ispoljavaju problematično ponašanje. Neka uvek šeta pored vas „uz nogu“ i nikada mu ne dozvolite da ulazi ili izlazi iz prostorije pre vas. Ukoliko mu dozvolite da ide ispred, dopuštate mu da gospodari nad vama.
Kratka dlaka se lako održava. Četkajte ga povremeno i kupajte samo ako je neophodno. Redovno mu proveravajte šape, jer nosi ogromnu težinu i skraćujte nokte.
 
Zdravstveni problemi
-         Kancer i tumori
-         displazija kukova
-         problemi sa očnim kapcima
-         torzija (i izvrtanje) želuca
 
Životni vek manje od 10 godina
 
FCI standard:
 
Glava: Lobanja treba da je posmatrano sa svih strana, velika i četvrtasta sa jasnim naborima koji su vidljivi kada je pas uzbuđen, a nema ih kada je u mirovanju. Obim lobanje treba da odgovara približno visini grebena. Dobro razvijeni obrazi. Njuška kratka rastojanje od vrha nosa do stopa ne treba da je veće od 1/3 ukupne dužine glave. Ispod očiju glava je široka i do vrha nosa je kvadratična. Nosnik čini prav ugao sa lobanjom. Donja vilica široka. Nosna pečurka široka i od napred gledano široko otvorene nozdrve, a u profilu ravne, više unazad povučene, nego ispred donje vilice. Jasan stop. Usne nisu obešene i ne prelaze donji rub donje vilice.
Oči: Tamne ili boje lešnika. Srednje velike. Rastojanje između njih odgovara širini vilice. Svetle ili žute oči su gruba greška.
Uši: Imaju "y" oblik, unazad postavljene. Usađene visoko i široko na istoj visini kao zadnji deo glave, pri čemu lobanji daju kvadratičan izgled, što je bezuslovno značajno. Uši treba da su male i tamnije od ostalog dela tela. U afektu vrh uva se nalazi u visini oka. Ružino uvo je mana.
Zubalo: Klještasto, dozvoljen lak predgriz, ali nije u prednosti. Očnjaci veliki i postavljeni daleko jedan od drugog. Ostali zubi su snažni i ravno, pravilno raspoređeni. Nepravilno raspoređeni zubi su mana.
Vrat: Dobro zaobljen, umereno dug, veoma mišićav. Obim vrata odgovara obimu glave.
Prednji deo: Grudi duboke i široke, dobro postavljene između prednjih nogu. Duboke predgrudi. Plećka mišićava, snažna, koso postavljena, ipak ne preopterećena. Jake i ravne prednje noge, sa dobrim kostima postavljene široko čine širok front. Šaplje ravno i jako.
Telo: Leđa kratka i ravna, pri tome vrlo snažna, ipak ne toliko kratka, da onemogućavaju elastičnost. Greška su šaranasta ili ulegnuta leđa.
Zadnji deo: Bubrežni deo širok i mišićav, sa priličnom dubinom slabina. Zadnje noge jake i dobro mišićave sa dobro uglovanom potkolenicom. Odaju snagu i pokretljivost i nikada nisu trome. Skočni zglob je umereno uglovan. Kravlji stav je mana.
Šape: Ne naročito velike, sa zaobljenim prstima, mačije. Oštri nokti. Ukočene (neelastične) šape su mana.
Rep: Visoko usađen, jak u korenu i stanjuje se ka vrhu. Doseže do skočnog zgloba. Rep je ravno obešen ili nošen povijeno, ali ne kao kod lovačkih pasa. Prelomljen rep je mana.
Dlaka: Kratka i oštra, dobra zaštita od zime, na telu polegla. Sklonost ka dužoj, svilenoj i polegloj dlaci je mana.
Boja: Svaka prskavost od tigraste, bledo žute do crvene. Boja mora biti čista i jasna. Mala bela oznaka na grudima je dozvoljena ali nije poželjna, druge bele oznake su mana. Tamna vilica je bitna kao i taman ton oko očiju. Ovo je tipičan izraz. Poželjni su tamni nokti.
Masa: Mužjaci 57-60 kg, ženke 40-53 kg.
Veličina: Visina mužjaka 63-69 cm, ženke 62-67 cm. Značajno je da su veličina i masa u harmoničnom odnosu.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар