недеља, 13. новембар 2011.

Baset


Temperament
Baset je simpatičan, drag, lojalan pas mirne i dobre naravi. Odlično se uklapa u porodični život. Trebalo bi da je uvek druželjubiv, nikad zlonameran niti opasan, prgav ili nervozan. Baset je blag pas, ali nije stidljiv, veom privržen vlasniku, porodici i deci. Ukoliko ima nesigurnog, slabog vlasnika može da bude vrlo tvrdoglav, tako da mu je potreban pouzdan, istrajan vođa koji uspešno ostvaruje autoritet nad psom. Basetu je potrebno postaviti jasbna pravila ponašanja i granice koje ne sme da pređe.
Ovaj pas jako voli hranu pa je u stanju da vam izvodi trikove kako bi je dobio. Ima veoma specifičan, dubok lavež. Teško ga je naučiti da vrši nuždu napolju, ali je moguće uz dosta strpljenja i pozitivnog treninga.
Ako ga pravilno dresirate, baset je poslušan, ali ako oseti privlačan miris, ne osvrće se na komande, već prati svoj njuh.U tom slučaju, teško ćete ga vratiti dozivanjem. Zbog toga ga puštajte sa uzice samo na bezbednom prostoru.
Poreklo
Baset je stara pasmina, direktan je potomak psa sv. Huberta (Bloodhound) i ima skoro nepogrešiv njuh. Ime potiče od francuske reči „bas“ što znači nizak. Njegove duge uši je opevao Šekspir kao „uši koje čiste jutarnju rosu“. Rasa je prvi pu prikazana na pariskoj izložbi 1863. godine i od tada raste njena popularnost. Ta polpularnost se proširila na Englesku među ljubiteljima koji su želeli više od izložbenog psa, psa za pratnju i lov. U Americi su uzgajivači negovali baseta i razvijali njegov lovački, pratilački i izložbeni potencijal. Ovaj pas je sposoban za samostalan lov isto kao i za lov u čoporu, jednako u jamama i na otvorenom. Dobri su lovci na lisice, zečeve, fazane... Iako su mu refleksi spori, ima izuzetan njuh. Zbog kratkih nogu, ne trče brzo, pa su pouzdani za lovce koji pešače. Džordž vašington je imao baseta kog mu je poklonio Lafajet nakon Američke revolucije.
 
Uslovi odgoja i nega
Baset dobro podnosi život u stanu. Neaktivni su u stanu, ali napolju su u stanju satima da se igraju i trče. Dvorište im nije neophodno ako se dovoljno izvode. Da biste ga održali zdravim, morate ga voditi u svakodnevne duge šetnje. Ne ohrabrujte ga da skače. Pazite da vam ne pobegne ako oseti neki trag, tada ne čuje komandu.
 
Zdravstveni problemi
-    gojaznost; baseti su podložni gojenju što je za njihovu kičmu jako opasno
-    problem sa želucem koji nastaje usled nepravilnog varenja (GDV – gastric diletation volvulus) Zbog sklonosti ka ovoj bolesti koja može da bude fatalna, preporučuje se da basetu dajete 3 manja obroka dnevno umesto jednog.
 
Životni vek 10 do 12 godina
 
Opšti izgled: Niskonogi pas sa pozamašnom masom, izbalansiran, punog kvaliteta. Poželjna je značajna količina slobodne kože.
Karakteristika: Pouzdan gonič potekao od starih krvnih linija, koji lovi svojim nosem, pas za hajke, ima dubok melodičan glas i sposoban je da radi u polju sa velikom izdržljivošću.
Narav: Hladnokrvan, nikada agresivan ili plašljiv, privržen.
Glava i lobanja: Zaobljena, blag stop, izražena potiljna kvrga. U predelu obrva srednje širine, blago se sužava ka njušci. Opšta osobina njuške je da je suva, ipak ne špicasta. Nosnik je gotovo paralelan sa linijom lobanje i neznatno je duži od rastojanja od stopa do potiljne kostsi. Na čelu i guši smeju biti srednje veliki nabori kože. U svakom slučaju koža na glavi treba da je toliko slobodna da je glava okruglasta kada se gleda od napred. Gornje usne znatno preklapaju donje. Nosna pečurka potpuno crna, osim kod pasa svetle boje, kod braon boje nosna pečurka srne biti boje jetre. Velike i dobro otvorene nozdrve smeju malo da prevazilaze usne.
Oči: Romboidne, nisu ni upale ni buljave. Tamne, kod svetlih pasa smeju biti različitih tonova, sve do srednje braon. Miran, ozbiljan izraz.Vidljivo je crvenilo trećeg očnog kapka, ali ne preterano jasno. Svetle ili žute oči maksimalno su nepoželjne.
Uši: Usađene nisko, tačno ispod linije očiju. Duge ali ne preterano, protežu se do vrha korektno duge njuške. Ćelom dužinom uske i na unutra zavijene, vrlo savitljive, fine i somotaste.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.
Vrat: Mišićav, dobro zavijen i prilično dug, sa izraženom ali ne preteranom kožom na guši.
Prednji deo: Plećke dobro koso unazad položene. Ramena nisu „teška". Kratke, snažne prednje noge sa jakim kostima. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni napolje, već leže čvrsto uz telo. Gornji deo podlaktice postavljen blago pod telo ipak ne tako da onemogućava slo- bodno kretanje, bez da se tim noge u mirovanju ili kretanju dodiruju. Posmatrano od napred predgrudi dopiru do pregiba podlaktice. Maksimalno je nepoželjna preterana uzglobljenost. Na došaplju se nalaze kožni nabori.
Telo: Dugo i sveukupno duboko. Izražena grudna kost. Grudi nisu uske, ali nisu ni nes- razmerno duboke. Rebra dobro zaobljena i dobro zasvođena, postavljena daleko unazad, bez deformiteta. Leđa prilično široka, ravna. Greben i karlica približno u istoj ravni, pri čemu slabine smeju biti blago uzdignute. Leđa ne treba da su preterano duga između grebe- na i karlice.
Zadnji deo: Veoma mišićav i izražen. Posmatran odpozadi gotovo da ima oblik kugle. Veoma dobra uglovanost. Skočni zglob je nizak, došaplje blago podvučeno pod telo, ali nije okrenuto ni unutra ni napolje. Mogu postojati nabori, ali na zadnjem delu skočnog zgloba postoji mali kožni džep, napravljen od slobodne kože.
Sape: Masivne, dobro uzglobljene i sa dobrim jastučićima. Prednje šape su usmerene ka napred ali mogu biti i okrenute blago u polje. U svakom slučaju pas stoji korektno, pri čemu je telesna masa ravnomerno raspoređena na prste i jastučiće, tako šape ostavljaju trag velikog psa.
Rep: Dobro usađen, prilično dug, jak u korenu, sužava se ka vrhu. Na donjoj strani odlakan je sa malo oštre dlake. U kretanju rep je nošen uzdignuto u blagom sabljastom luku, ali nikako zavijen ili prebačen iznad leđa.
Kretanje: Od velikog značaja. Meko tečno kretanje sa velikim iskorakom i velikom potisnom snagom. Kolena i skočni zglobovi ne smeju nikada u kretanju biti kruti, takođe prsti ne smeju da se vuku po zemlji.
Dlaka: Ravna, kratka i gusta, bez da je fina. Obrisna linija ravna bez duže dlake. Duga meka dlaka sa zastavicama je veoma nepoželjna.
Boja: Uobičajena crna - bela - braon (trobojan) ili limun belo (dvobojan). Dozvoljena je svaka druga boja goniča.
Veličina: Visina grebena 33-38 cm.
Mane: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар