субота, 5. новембар 2011.

Avganistanski Hrt


Opšti izgled: Posredni utisak snage i plemenitosti pri čemu su sjedinjeni brzina i snaga. Glava je ponosno uzvišeno nošena.
 
Karakteristika: Istočnjački, odnosno orijentalni izraz tipični su za rasu.
 
Narav: Pun plemenitosti i uzdržanosti, sa jednom pouzdanom, strastvenom neobuzdanošću.
 
Glava i lubanja: Duža, ne preuska lobanja, sajasno izraženom potiljnom kvrgom. Duga njuška sa vilicama koje pokazuju podobnost ka zatvaranju. Neznatan stop. Lobanja pravil- no proporcionalna i prekrivena dugini čuperkom. Nosna pečurka prvenstveno crna, a kod svetlih pasa dozvoljena je boja jetre.
 
Oči: Prvenstveno tamne, ipak boja zlata nije isključujuća. Približno trouglaste, pri tome od unutrašnjeg ka spoljašnjem očnom uglu, postepena ukošenost se produžava na gore.
 
Uši: Nisko i daleko unazad usađene, prisno priležuće nošene. Pokrivene dugom svilenkastom dlakom.
 
Njuška, zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastini zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje. Klještasto zubalo je dozvoljeno.
 
Vrat: Dug, snažan, pri čemu ponosno nosi glavu.
 
Prednji deo: Duge, kose i dobro unazad postavljene plećke, dobro mišićave i snažne pri čemu ne deluju „teško". Prednje noge su ravne sa snažnim kostima. Posmatrano od napred stoje u istoj liniji sa plećkom. Laktovi leže prisno uz grudni koš i nisu okrenuti ni unutra ni napolje.
 
Telo: Ravna leđa, srednje duga, dobro mišićava. Sapi su blago padajuća ka korenu repa. Slabine ravne, široke i prilično kratke. Kvrge na karličnom delu kuka prilično jasno uočljive i udaljene daleko jedna od druge.Umereno zaobljena rebra i dobra dubina grudi.
 
Zadnji deo: Snažan, butina dobro oblikovana i dobro uglovana. Veliko rastojanje od zgloba kuka do skočnog zgloba, i odgovarajuće neznatno rastojanje između skočnog zgloba i šapa. Zaperci se smeju odstranjivati.
 
Šape: Prednje snažne, veoma velike, pokrivene dugom debelom dlakom, po dužini i širini. Zaobljeni prsti. Došaplje dugo i elastično. Jastučići dobro postavljeni na tlo. Zadnje šape duge, ipak ne toliko široke kao prednje, prekrivene dugom debelom dlakom.
 
Kretanje: Tečno i elastično u visokom klasičnom stilu.
 
Rep: Nije kratak. Nisko usađen i na kraju jednostavno zavijen kao prsten. U kretanju visoko podignut. Tanko odlakan.
 
Dlaka: Na rebrima, prednjem i zadnjem delu i na slabinama duga i veoma fine teksture. Kod odraslih pasa od plećki unazad i duž sedla kratka i gusta, od ličnog dela unazad duga sa markantnim svilenkastim čuperkom („top-knot"). Dlaka na ličnom delu (njuška).kratka. Uši i noge dobro odlakane. Došaplja smeju biti gola. Dlaka mora biti prirodno razvijena.
 
Boja: Dozvoljene su sve boje.
 
Veličina: Idealno za mužjaka je 68-74, a za ženke 63-69 cm.
 
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se manom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.
 
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар