четвртак, 3. новембар 2011.

Pinc


Opšti izgled: Pinčer kratke dlake vrlo je elegantan, naročito skrojen i okretan pas srednje veličine, koji je kvadratično građen, vrlo muskulozan, slične anatomske građe i karakterističnih odlika kao šnaucer.
Uvek smeo i budan, uprkos dobroćudnog karaktera, može prema svakom strancu da se pokaže nepoverljiv, pa zato za kuću, dvorište i vozilo, da bude oštar i ozbiljan čuvar. Zbog svoje kratke, čiste dlake vrlo je pogodan za stan i može se lakše održati zbog dosta malih troškova za ishranu.
Glava: Glava je izdužena i uska sa blagim stopom. Njena celokupna dužina odnosi se prema dužini leđa otprilike kao 1:2. Linije profila čela i nosnika su međusobno paralelne. Lobanjski deo glave je ravan. Nepoželjna je svaka naglašenost obraza. Mana je glava bez stopa, kratka ili špicasta njuška, kao i puna ili široka lobanja.
Zubalo: Potpuno i makazasto zubalo treba da je snažno i dobro zatvoreno.
Uši: Uši su visoko usađene i ravnomerno odsečene.
Oči: Tamno oko srednje veličine i ovalno. Sitno i koso oko kao kod terijera je mana.
Vrat: Vrat je dugačak, vrlo plemenito zasvođen, suv i u potiljku izdignut i snažan.
Trup: Kvadratičan. Grudi duboke i umereno široke, pljosnatih rebara. Prsa moraju biti izrazita. Trbuh umereno pribran. Elegancija kroja pinčerovog tela, sa reljefima, usled kratke dlake vidljivim mišićima, izgleda nešto plemenitije nego kod oštrodlakog šnaucera. Dobroj povezanosti tela poklanja se najveća pažnja. Uska, kao i zdepasta figura su mane.
Rep: Visoko nasađen rep je iza trećeg pršljena odsečen i uspravno nošen.
Prednje noge: Plećka je kosa i njen prednji profil se završava sa prednjim delom prsiju. Strma plećka, profil terijera i uski stav prednjih nogu su velike mane. Podlaktica i prednje došaplje su potpuno pravi - normalni.
Zadnje noge: Dobra uglovanost zadnjih nogu omogućava pinčeru izdašan hod. Poskakivanje i štulast hod su mana.
Šape: Moraju biti kratke, mačije šape, sa zasvođenim i besprekorno stisnutim prstima.
Dlaka: Dobro polegla i sjajna, bez ogoljenih mesta.
Boja: Crna sa rđasto mrkim po mogućstvu potpunim paležom. Jednobojna crna bez ikakvih belega, jednobojna srneće mrka do jelenje crvena. Mrka boja čokolade, plavo siva sa crvenim ili žutim belegama. Srebrno siva boja.
Visina: 40-48 cm. Mere vrede i za pse i za kuje. Ostale pojedinosti odgovaraju standardu šnaucera.

Нема коментара:

Постави коментар