понедељак, 31. октобар 2011.

Poenter


Temperament
Engleski poenter ima ekstrmno visok nivo energije i veoma je posvećen lovački pas. Uz dovoljno treninga, može da bude miran u kući. Inteligentan je, odan i čist. Strpljiv je, druželjubiv, vezan za porodicu i voli decu, pravi je prijatelj porodice. Odlično se prilagođava novim situacijama. Ume da bude rezervisan prema strancima. Potrebna mu je dobra rana socijalizacija kako ne bi bio stidljiv. Nervozni ljudi imaju nervozne pse, zbog toga što psi osećaju ljudsku energiju. Ako engleskom poenteru ne obezbedite dovoljno fizičkog i mentalnog treninga, postaće jako tvrdoglav, neurotičan i destruktivan. Vlasnik ne sme da bude slab i nedosledan u dresuri psa, jer će inače pas da postane samovoljan i poverovati da je on “vođa čopora” i da treba da preuzme kontrolu. Takav poenter lavežom reaguje na sumnjive zvuke, ali ipak nije pas čuvar.
Štenci engleskog poentera rano razvijaju lovački instikt, već sa 8 nedelja. Ovi psi se generalno dobro slažu sa ostalim ljubimcima i nisu agresivni prema drugim psima.
Istorijat
Prvi pisani dokumenti o postojanju engleskog poentera potiču iz 1650. godine. Nastao je ukrštanjem italijanskog poentera, enleskog lisičara, psa sv. Huberta (bloodhound), velikog engleskog hrta (greyhound), njufaunlendera, setera i buldoga. Dobio je ime po načinu na koji pas stoji kada opazi metu: nepokretno, kao da pokazuje na nešto (poentira, engl. Pointing- pokazuje). Nekada su služili za lov zajedno sa engleskim hrtovima, poenteri su nalazili zečeve, a hrtovi ih hvatali. Do početka XVIII veka, poenteri su bili veoma popularni među lovcima. Savršeno prate miris i upućuju lovca pravo na metu. Engleski poenter je izuzetno brz, pa može brzo da pretraži veliku površinu i često se koristi za lov na ptice. Poenter nije pas za vodu i od njega se ne može očekivati da dovlači lovinu. Odlično podnosi vrućinu, ali ne i hladnoću.
 
Uslovi odgoja i nega
Engleski poenter nije pas za stan i zatvoren prostor. U zatvorenom prostoru je vrlo aktivan. Odgovara mu da živi napolju, u kućici za pse. Ovaj pas je izuzetno energičan i neumoran. Jako je važno da mu se omogući svakodnevni trening, što je više moguće, da kasnije ne bi bio nemiran. Engleskom poenteru odgovara vlasnik/porodica veoma aktivna, pas će patiti pored pasivnih vlasnika koji ga ne treniraju dovoljno. Vodite ga u duge, brze šetnje, vodite ga sa sobom na trčanje i pustite ga da trči pored vas dok vozite bicikl.
Dok ga šetate, potrudite se da uvek bude “uz nogu”, odnosno pored vas, ili iza vas, a nikad ispred. Iz perspektive psa vođa vodi čopor, a to treba uvek da bude čovek. Učite ga da uvek posle vas ulazi ili napušta prostoriju ili prolazi kroz vrata ili kapiju.
Njegova kratka i oštra dlaka se lako održava. Redovno ga treba četkati i vlažnom krpom ili jelenskom krpom izgladiti njegovu dlaku. Proveravajte mu uši i šape po povratku iz lova i dobro ga osušite, kako se ne bi prehladio. Ova rasa se prosečno linja.
 
Zdravstveni problemi
-         displazija kukova
-         problemi sa tiroidnom žlezdom, patuljasti rast
-         kožni problemi
 
Životni vek 13 do 14 godina
 
Opšti izgled: Simetričan i korektno građen, načelno postavljeno kontura čini spoj harmoničnih, tečnih linija u zamahu snažna, ipak gipka pojava.
 
Karakteristika: Aristokrata, živahan, izaziva utisak snage, izdržljivosti i brzine.
 
Narav: Prijateljska i uravnotežena.
 
Glava i lobanja: Srednje široka lobanja u proporciji sa dužinom njuške. Jasno izražen stop i izražena potiljna kost. Nosna pečurka i očni kapci tamni, kod pasa limun boje i belih prihvatljiva je nešto svetlija. Dobro otvorene nozdrve koje su meke i vlažne. Njuška blago konkavna, pri čemu se početak njuške nalazi u visini nozdrva, koje čine „prćast nos". Blago udubljenje ispod očiju, kosti obraza nisu upadljive. Meke dobro razvijene usne.
 
Oči: Rastojanje do potiljne kosti jednako je rastojanju očiju od vrha nosne pečurke. One su sjajne sa prijateljskim izrazom. Boja je odgovarajuća boji dlake, ili braon lešnik ili braon. One nisu niti buljave niti upale i ne gledaju ispod nosa.
 
Uši: Koža usne školjke tanka. Prilično visoko uzađene i prisno priležu uz glavu. Srednje duge, na donjem kraju blago špicaste.
 
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu preko donjih sekutića i zubi stoje vertikalno u vilici.
 
Vrat: Dug, mišićav i blago savijen, jasno odvojen od plećki, bez slobodne kože.
 
Prednje noge: Plećke duge, kose i dobro unazad postavljene. Široke grudi. Niska grudna kost koja leži u visini lakta. Prednje noge su ravne i čvrste, sa dobrim ovalnim kostima, posmatrano od pozadi su snažne i sigurne. Prednje noge i koleno leže u istoj ravni, pri čemu je koleno blago na unutra. Došaplje dugo, elastično blago nagnuto.
 
Telo: Dobro zasvođena rebra koja se pružaju daleko unazad ka snažno mišićavim i blago zasvođenim slabinama koje se postepeno izravnavaju. Slabine kratke. Kosti kukova daleko jedna od druge i unapred postavljene, ipak ne iznad linije leđa.
 
Zadnje noge: Veoma mišićave. Dobro uglovan koleni zglob. Dobra širina butine i potkolenice. Skočni zglob nisko postavljen.
 
Sape: Ovalne, čvrste. Šape odozdo dobro napunjene.
 
Rep: Srednje dužine, debeo u korenu, sužava se ka vrhu, dobro prekriven gustom dlakom. Nošen u liniji leđa, bez da se pri tome savija na gore. U kretanju rep treba da se pomera sa jedne na dragu stranu.
 
Kretanje: Tečno i osvaja puno prostora. Puno potiska, laktovi se ne pomeraju niti unutra niti napolje. Niukom slučaju stepujuće.
 
Dlaka: Fina, kratka, čvrsta i ravnomerno raspoređena. Raste ravna i polegla sa izraženim sjajem.
 
Boja: Uobičajene su boje limuna i bela, oranž i bela, kožno braon i bela i crno i bela. Takođe jednobojna i trobojna.
 
Veličina: Poželjna visina za mužjake je 63-69 cm, ženke 61-66 cm. 
Težina: 20 – 30 kg
 
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testista potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар