недеља, 30. октобар 2011.

Mops


Temperament
Mops je razdragan pas bezbrižnog stava. Energičan je i živahan, odan i vezan za porodicu, pas koji će vas sigurno svakodnevno nasmejati. Veoma je inteligentan, pa mu brzo dosadi jednolična dresura, tako da morate stalno da smišljate inovacije. Umeju da budu malo tvrdoglavi kad osete da su mentalno stabilniji od ljudi oko njega. Mopsovi su jako osetljivi na ton vašeg glasa, pa su glasne grdnje nepoželjne. Potreban im je vlasnik koji je smiren, ali strog, pouzdan i postavlja dosledna i jasna pravila ponašanja. Mops svakako nije ni prgav ni glup pas. Dobar je čuvar, ali nije lajav. Odlično se slažu i sa decom i sa drugim životinjama i psima, i rado dočekuju goste.
Budite dosledan vođa svom mopsu. U suprotnom, vaš pas može da postane ljubomoran, previše zaštitnički nastrojen, može da štiti neka mesta u kući kao što su delovi nameštaja. Takvo ponašanje nastaje samo ako dopustite psu da preuzme kontrolu. Čak iako se desi da mops ispolji neželjeno ponašanje, to se može ispraviti promenom vašeg stava prema njemu.
Poreklo
Mops je jedna od starijih rasa pasa i veruje se da je nastao negde u Aziji, u četvrtom veku pre nove ere. Nejasno je da li je nastao od kratkodlakog pekinezera, malog buldoga ili jedne retke vrste francuskog mastifa. Mops je bio miljenih britanskog umetnika Hogarta, koji je svog psa ove rase smestio u više svojih dela. Od 16. veka postaje modni pas evropskih dvorova, a vrhunac popularnosti doživeo je u viktorijansko doba. Tibetanski manastiri su čuvali mopse kao ljubimce. Imali su ga princ Vilijem II i Napoleonova žena Džozefina. Priča se da Napoleon nije hteo da Džozefinin mops spava sa njima i da mu je ona na to odgovorila da u tom slučaju ni ona neće da spava sa Napoleonom. Dok je bila u zatvoru, Džozefina je Napoleonu slala tajne poruke u ogrlici svog mopsa koga je zvala “Fortune” (sreća). Kada su Englezi osvojili Kinesku carsku palatu 1860. godine, pronašli su nekoliko pugova i pekinezera, koje su odneli u Englesku.
Ovo je jedina rasa koja ima tri zvanična imena: pug, mops i carlin.
 
Uslovi odgoja i nega
Mops odlično podnosi život u stanu. Prilično je neaktivan u zatvorenom prostoru, dvorište mu nije neophodno. Ne podnosi ni previsoke ni niske temperature, pa ga tada što više držite u kući, na optimalnoj temperaturi.
Potrebne su mu svakodnevne šetnje. U toku šetnje, pas uvek mora da bude iza ili ispred čoveka, jer ukoliko je pas ispred, dopuštate mu da „vodi čopor“. Voli energičnu igru i to ga održava zdravim. Ipak, vodite računa da ne preterate sa treningom i prestanite ako čujete da pas krklja i otežano diše.
Kratka dlaka se lako održava, dovoljno je povremeno četkanje. Kupajte ga samo ako je neophodno, ali ga nakon toga dobro osušite da se ne bi preladio. Redovnočistite nabore na licu. U sezoni linjanja, mopsi se prilično linjaju.
 
Mogući zdravstveni problemi
-         Pug (mops) se lako prehladi, osetljiv je na vruću i hladnu vodu.
-         Sklonost ka alergijama, problemi sa kožom
-         Kratka njuška izaziva hronične disajne probleme (krkljaju i hrču)
-         Encefalitis (PDE – Pug Dog Encephalihis) nastaje obično između 2. i 3. godine života. Razlog nije poznat
-         Carski rez često potreban zbog veličine glave štenaca
-         Problemi sa očima (keratitis, suzenje)
-         Sklonost ka gojaznosti
 
Životni vek 12 do 15 godina
 
Opšti izgled: Izrazito kvadratičan i dežmekast. On je „multum in Parvo (mnogo mase u malom prostoru), uobličen kompaktnom masom, napetom-dežmekastom proporcijom i čvrstinom muskulature.
 
Karakteristike: Mnogo šarma, dostojanstva i inteligencije.
 
Narav: Uravnotežen, radostan i živahan.
 
Glava i lobanja: Velika, okrugla glava, ali ne jabučasta, bez udubljenja na lobanji. Njuška kratka, zatupasta i kvadratična, nije savijena. Jasno ograničeni nabori.
 
Oči: Tamne, veoma velike i oblika kugle, sa blagim i brižnim pogledom.
 
Uši: Tanke, male, mekane kao crni somot. Dozvoljena su dva načina nošenja ušiju: ražino uvo - malo, padajuće uvo, postrano i unazad uvijeno i usna školjka je jasno vidljiva, ili uvo kao dugme - usna koža naborana ka napred, vrh uva leži prisno na lobanji, tako da unutrašnjost uva nije vidljiva, vrh uva je usmeren u pravcu oka. Ovakvo uvo je najcenjenije.
 
Njuška/zubalo: Neznatan predgriz, ukršteno zubalo. Maksimalno su nepoželjni vidljivi zubi ili jezik. Široka donja vilica sa sekutićima poredanim u jednom redu.
 
Vrat: Blago savijen, pri tome odaje utisak kako nosi šlem, jak, debeo i izražene dužine, tako da glavu može ponosno nositi.
 
Prednji deo: Veoma snažne noge, ravne, srednje duge i postavljene dobro pod telo. Veoma kose plećke.
 
Telo: Kratko i dežmekasto-široke grudi, rebra dosežu daleko unazad. Ravna leđa, niti iskrivljena, niti popustljiva.
 
Zadnje noge: Veoma snažne noge, srednje duge, dobro uglovan koleni ugao, postavljene dobro pod telo. Posmatrane od pozadi ravne i paralelne.
 
Šape: Niti duge kao zečije, niti su okrugle kao mačije. Dobro jedan od drugog odmaknut prst. Crni nokti.
 
Rep: Uvrnut, visoko usađen, zavijen iznad kukova koliko je moguće. Dvostruko zavijen rep je veoma poželjan.
 
Kretanje: Posmatrano od napred noge su postavljene dobro pod plećke. Šape se pružaju ravno napred, nisu uvijene ni unutra ni napolje. Kretanje zadnjih nogu takođe korektno. Prednje noge pružaju se daleko, zadnje noge slobodne u kretanju, sa dobrom akcijom iz kolena. Lako savijanje zadnjih nogu tipizira iskorak.
 
Dlaka: Fina, ravna, meka, kratka i sjajna, niti hrapava niti vunasta.
 
Boja: Srebrna, apriko, srnasta ili crna. Ove boje ponekad čiste u kontrastu. Crne pruge (jeguljaste crne pruge od potiljka do kraja repa) i maska su za isticanje. Oznake čisto ograničene, i sve, maska, uši, fleka na guši, oznaka na čelu (engl. diamant), jeguljasto su crne koliko god je moguće.
 
Veličina/masa: Idealna masa 6,3-8,1 kg.
 
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se manom čija ocena stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
 
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

1 коментар:

  1. Moj Mops ima 12 godina i nema apetita kao sto je imao.Jutarnji obrok mu zna ostati citav dan u zdjelici,ali obavezno trazi hranu kad ja jedem,jeli to zbog starosti?ili mu je dosta jedan obrok dnevno?
    Hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши