субота, 29. октобар 2011.

Labrador


Opšti izgled: Snažno graden, kratak u slabinskom delu, vrlo pokretan. Široka lobanja. Grudi i rebra duboki i dobro zaobljeni. Širok i snažan u slabinskom delu i zadnjim nogama.
Karakteristika: Uravnotežen, veoma budan, odlicnog nosa, mekih usta, sa oduševljen- jem ide u vodu, ima sposobnost prilagodavanja u predanog pratioca.
Narav: Inteligentan, oprezan i poslušan, sa velikom željom pruža radost svom gospodaru. Prijateljske prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti.
Glava i lobanja: Široka lobanja sa jasnim stopom, dobro modelirana bez mesnatih obraza. Vilice srednje dužine, pune snage, ne špicaste. Široka, dobro formirana nosna pecurka.
Oci: Srednje velike, pri tome pokazuju inteligenciju i dobru narav. Braon ili boje lešnika.
Uši: Ne velike ili teške, dobro priležu uz glavu, visoko i prilicno dobro unazad usadene.
Zubalo: Vilice i zubi snažni sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri cemu gornji sekutici bez meduprostora pokriva sekutice donje vilice. Zubi postavljeni vertikalno u vilici.
Vrat: Suv, jak, pun snage, prelazi u dobro postavljene plecke.
Prednje noge: Plecka duga i koso postavljena. Prednje noge sa snažnim kostima i ravne od lakta do zemlje, bez obzira da li se posmatraju odnapred ili sa strane.
Telo: Grudi dobre širine i dubine, jako zaobljena bacvasta rebra. Ravna gornja linija. Široke, kratke i snažne slabine.
Zadnje noge: Dobro izvajane, nisu strme, dobro uglovan koleni zglob. Kravlji stav izražen u vecem stepenu nepoželjan.
Sape: Okrugle kompaktne sa dobro izraženim jastucicima.
Rep: Raspoznajuci znak, veoma debeo u korenu, ravnomerno se sužava ka vrhu, srednje dužine. Bez zastavica, ipak odlakan celom površinom kratkom, debelom i gustom dlakom koja ga cini okruglim, a takav rep se naziva vidrin rep. Pomera ga radosno, ipak ne treba da je zavijeno iznad leda nošen.
Kretanje: Slobodno, osvaja prostor, pri tome prednje i zadnje noge ravne i paralelne.
Dlaka: Prepoznatljiva oznaka, kratka, gusta, ne talasasta, bez zastavica, prilicno oštra, podlaka odoleva lošem vremenu.
Boja: Jednobojno crna, žuta ili jetreno-cokoladno braon. Žuta je od svetle kreni boje do lisicije crvenog. Prihvatljiva je mala bela fleka na grudima.
Velicina: Idealna visina grebena za mužjaka 56-57 cm, za ženke 54-56 cm.
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар