недеља, 30. октобар 2011.

Šar-Pej


Temperament
Šar pej je veoma odan vlasniku. Inteligentan je, razigran, aktivan, dominantan i hrabar. Vezan je za svoju porodicu, ali nije nepoverljiv prema strancima. Ako se druži sa mačkama i decom dok je štene, ni kasnije ne bi trebalo da ima problema sa njima. Kineski šar pej je miran, nezavisan i posvećen. Odličan je kao društvo, ali kao pas čuvar. Potreban mu je samouveren vlasnik. Ako ste po malo neisgurni, nedosledni, previše blagi u očima psa, on postaje gazda. On zahteva veoma strogog, ali plemenitog, krajnje doslednog gazdu. Morae da ga naučite da su svi ljudi, pre svega članovi porodice hijerarhijski iznad njega. Ako šar pej to ne nauči na vreme, postaće izuzetno tvrdoglav i neposlušan. Zbog toga mu je potrebna stroga dresura, da bi prihvatio svoje mesto u porodici i da se ne nametne kao „alfa“ čopora.
Šar pej obično ne voli vodu i izbegava je. Kako spada u jednu od najčistijih rasa, lako uči da ne vrši nuždu u kući. U društvu sa drugim psima ume da pokaže dominantnost. Socijalizacija je važna. Ipak, neki pripadnici ove rase se dobro slažu sa drugim psima i ne iskazuju agresivnost. Često balave, naročito kad osećaju bol. Ukoliko tražite štene šar peja, raspitajte se kod najboljih odgajivača. Naime, ova rasa je bila izuzetno popularna 80-ih, pa su ih odgajivači mešali sa drugim rasama čime je došlo do pada kvaliteta rase.
Treba znati da temperament psa najviše zavisi id odnosa vlasnika prema njemu. Psi koji nisu pravilno uzgajani i koji se ne izvode u svakodnevnu šetnju, mogu da razviju veoma ozbiljne probleme u ponašanju.
Istorijat: Šar pej, kineski lovni pas i pas čuvar, poznat je u Kini poslednjih 200 godina. Rasa vodi poreklo iz regiona blizu Guangzhou (Kanton) zvan Dialack. U prvoj polovini 1960. postojao je zadovoljavajući broj tradicionalnog tipa šar peja u Hong Kongu. Njih je uglavnom odgajila radnička klasa Kineza i koristila ih za borbu. U kasnijem periodu organizatori borbi su se složili da se odreknu njihovih borbenih aktivnosti i počeli da izlažu pse na izložbama. Sedamdesetih godina pojedini trgovci psima su započeli ukrštanja i prirodnu produkciju "teško naboranog". Hog Kong je prvo i jedino mesto odakle je šar pej počeo da se vodenim putem prevozi u ostale delove sveta, zato Hong Konški kinološki Savez želi da zaštiti i promoviše ovu rasu.
 
Čuvanje i nega
Šar pej dobro podnosi zatvoren prostor sve dok se dovoljno izvodi. U toku šetnje, uvek treba da bude iza ili pored gazde, nikako ispred. Osetljiv je na vrućinu, naročito zbog izborane kože. Treba da izbegava vruće vreme, da što više provodi u hladu i da uvek ima dovoljno sveže vode. Potrebna mu je kvalitetna hrana zbog čestih problema sa alergijama.
Dlaka se ne šiša, ali se redovno češlja. Ova rasa nema poddlaku. Dlaka im opada i tada treba često da se kupaju i četkaju, kako bi im izrasla nova.
Zdravstveni problemi
-         problemi sa bubrezima (amolydosis)
-         groznica (Familia Shar Pei fever – FSF)
-         bolesti kože,
-         alergije (na žitarice, gluten, šećer...)
-         bolesto oka (entropion)
 
Životni vek oko 10 godina
Opšti izgled: jak, kompaktan. Šar pej podrazumeva "peščanu kožu". Koža mora biti tvrda i rapava, dok dlaka mora biti kratka i čekinjasta. Zbijen je i naboran svuda po telu u stadijumu šteneta. Kod zrelog psa jasni nabori su dopušteni samo oko čela i grebena.
Proporcije: Dužina tela od grudne kosti do sednih kvrga približno je jednaka visini grebena. Ženke mogu imati neznatno duže telo. Dužina njuške je približno jednaka dužini lobanje.
Temperament: Energičan i okretan. Smiren, nezavistan, odan i srdačan prema ljudima.
Glava
Lobanja: Velika je i okrugla u osnovi ali širokog i ravnog čela.
Stop: Umeren.
Nabori: Nabori na čelu moraju biti očigledni ali ne smeju zaklanjati oči. Kinezi opisuju glavu kao "Vu Lo Tau" misleći na "tikvast" oblik glave. Nabori na čelu imaju oblik oznaka koje liče na neke Kineske simbole dugovečnosti. To je bitno za rasu jer simboli dugovečnosti pojavljuju se samo u familiji velikih mačaka, kakve su tigrovi i lavovi. Kod pasa, samo kod rase mastifa.
Lični deo
Nos: Veliki i širok. Poželjno crn, svetlije boje dozvoljene su kod svetlije obojenih pasa.
Njuška: Srednje duga, široka u korenu, neznatno se sužava ka nosu.
Usta: Plavičasto crni jezik i desni su u prednosti. Ružičasti ili prošarani pegama, dozvoljeni su samo kod svetlije obojenih pasa, kao naprimer boje laneta ili krem. Jake vilice: Oblik usta gledano s vrha trebao bi biti kao okruglast crep, poznat kao "Roof Tile Mouth" - crepolika usta, ili sa širokim vilicama u obliku žabljih usta, poznat kao "Toad Mouth" - žablja usta. Kod oba tipa treba postojati jak zagriz.
Zubalo: Perfektan, pravilan i kompletan makazast zagriz, pri čemu gornji zubi bez razmaka preklapaju one u donjoj vilici i usađeni su vertikalno.
Oči: Srednje veličine. Bademastog oblika. Po mogućstvu tamne. Svetla boja očiju je nepoželjna. Funkciju očne jabučice ili očnog kapka, ni u kom slučaju ne smeju remetiti nabori kože ili dlaka. Bilo koji znak iritiranja očne jabučice, konjuktive ili očnog kapka krajnje je nepoželjan.
Uši: Male, debele, oblika jednakostraničnog trougla, blago zaobljene na vrhu. Dobro su napred ka očima usmerene, priležuće uz lobanju. Široko postavljene i zatvorene uz lobanju. Uspravne i stojeće uši su dozvoljene ali nisu poželjne.
Vrat: Jak, mišićav, sa malo slobodne kože na guši. Višak kože ne treba da bude preter
Telo: Višak kože na telu je kod zrelih pasa krajnje nepoželjan.
Greben: Blagi nabori kože na grebenu.
Leđa: Vrlo snažna i ravna, sa veoma jakom kičmom.
Grudni koš: Širok i dubok.
Rep: Različiti su načini nošenja repa. Najčešće je uvijen, duplo zarolan, u većem ili manjem prstenu. Rep mora biti jak i čvrsto nošen iznad bedra.
Prednji deo: Plećke mišićave, dobro položene i iskošene. Prednje noge umereno duge, malo duže od dubine tela. Dobar kostur. Došaplje malo iskošeno, jako i elastično.
Zadnji deo: Snažan i mišićav. Umereno uglovan. Skočni zglob dobro spušten.
Sape: Srednje veličine, kompaktne, dobrih jastučića, prsti dobro uzglobljeni.
Kretanje: Slobodno i harmonično, snažno.
Dlaka: Kratka, tvrda, čekinjasta i ravna po mogućstvu. Bez podlake. Ne srne biti duža od 2,5 cm. Nikada se ne trimuje.
Boja: Sve boje crne, plavo crne, crne sa nagoveštajem rđasto-braon, crvena, jelenja. Krem boja je dozvoljena ali nije poželjna.
Visina: 47,5-57,5 cm.
Težina: 20-32,5 kg.
Ako pas ne dostiže ovu veličinu i težinu ne treba biti teško kažnjen. Mora se razumeti da je tradicionalni šar pej propustio ovu veličinu još 1949. Kantoni su preferirali većeg psa koga su nazivali "High Head Big Horse" (jaka glava, veliki konj). Zato veličina treba dosezati 57,5 cm ili manje, a ženke nešto niže. Preko 57,5 cm nije poželjno u strahu od mešanja (ukrštanja) rasa u uzgoju.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se manom, čije ocenjivanje stoji u taćnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Glava: Suviše teška glava i vilice.
Usta: Suviše velika usta ili previše ispunjene usne, koje mogu smetati psima pri zagrizu, kada se koriste kao lovački psi.
Oči: Ektropijum, entropijum.
Uši: Velike uši, nisko usađene, koje nisu usmerene ka očima.
Telo: Ulegla ili ispupčena leđa. Previše nabora na telu, na prednjem i zadnjem delu kod zrelih pasa.
Rep: Padajući rep (opušten)
Šape: Izvrnute šape.
Dlaka: Dlaka duža od 2,5 cm.
Boja: Mešavina boja black and tan, mrlje po telu. Tigravost nije prihvatljiva. Ova obojenost će ukazivati na mešanje rasa u uzgoju.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар