субота, 29. октобар 2011.

Zlatni Retriver


Temperament
Mnogim ljubiteljima pasa ova rasa je omiljena, a za to postoje mnogi razlozi, od njegove izrazite lepote i neodoljivog šarma, do izuzetnog temperamenta. Zlatni retriveri su veoma umiljati, inteligentni psi, jako privrženi deci. Lako ih je dresirati, vezani su za gazdu i uživaju da mu udovolje, pa su zbog toga jedna od omiljenih porodičnih rasa. Retriver nije ni malo agresivan po prirodi. Prijateljski nastrojen prema svima, pa i prema drugim psima, zlatni retriveri nemaju instikt psa čuvara, pa se za tu ulogu ne preporučuju. Ipak, umeju lavežom glasno da najave dolazak nepoznate osobe. Ima potrebu da uvek bude uz čoveka dominantne naravi u odnosu na psa, koji će mu predstavljati vođu. Potreban mu je svakodnevni psiho – fizički trening da bio bio mentalno zdrav i stabilan pas. Ovom psu treba strog, ali poverljiv, samouveren i dosledan gazda kako bi se izbegli problemi u ponašanju. Obožavaju vodu i plivanje, a neki od njihovih talenata su: lov, praćenje traga, dovlačenje, koriste se kao psi za pronalaženje narkotika, a vešti su i u izvođenju trikova.
 
Poreklo
Retriveri kao specifične pasmine nisu bili poznati do kasnog XIX veka. U početku su lovci koristili španijele, setere ili poentere, ali s razvojem sportskog lova, ali isto tako i modernizacijom lovačkih pušaka, javila se potreba za pasminom čija bi osnovna funkcija bila donošenje divljači (eng. retrieve - pronalaženje; vezano uz lov - naći i doneti ubijenu divljač). Sportskim lovcima trebao je pas koji bi imao dobar nos, mekana usta, poslusan i bez seterskog nagona da "krstare" po lovištu.
Prvi pokušaji stvaranja retrivera bili su 1867. godine u Stafordu, gradiću u Velikoj Britaniji. Lovci su svoje setere ukrštali sa manjim Sv. Johnovim newfoundlandskim psima koji su došli u Veliku Britaniju s newfoudlandskim ribarskim flotama. Tadašnji newfoundladski psi bili su manji i lakše građeni od današnjih. U naredna ukrštanja dodavala se krv engleskog vodenog španijela i kolija sto je vremenom dovelo do razvoja wavy-coated retrievera ili, retrivera kovrdžave dlake - prvog pravog pretka zlatnih retrivera kakve poznajemo danas. Treba naglasiti i to da su seteri i spanijeli koji su korišteni u ukrštanjima tada izgledali bitno drugačije nego što izgledaju danas.
Najzaslužniji za stvaranje zlatnih retrivera bio je Sir Dudley Coutts Majoribanks, kasnije poznat kao Lord Tweedmouth, čiji je uzgoj kreirao prvog pravog zlatnog retrivera. On je 1860. godine setajući Brightonom sa svojim sinom naišao na prekrasno žuto štene koje je bilo vlasništvo jednog brightonskog obućara koji ga je dobio kao naplatu duga od predradnika na imanju Lorda Chichestera. Lord Tweedmouth odmah se zaljubio u štene i nagovorio obućara da mu ga proda. To je štene bilo jedino žuto u leglu crnih wavy-coated retrievera. Lord Tweedmouth nazvao ga je Nous. Nous je 1865. godine ušao u Stud Book of Lord Tweedmouth (knjiga beležaka o parenjima u uzgajivačnici Lorda Tweedmoutha koja sadrži podatke od 1835. do 1889. godine, a koja se čuva u engleskom Kennel Clubu). Nous je 1868. godine paren s Belle, kujom engleskog vodenog španijela koju je Lord Tweedmouth dobio na poklon od svog rođaka Davida Robertsona iz Ladykirka, a rezultat tog parenja bilo je leglo od tri žuta šteneta (Crocus, Cowslip i Primrose) što se smatra temeljem zlatnih retrivera kao posebne pasmine. Pedesetih godina dvadesetog veka obelodanjena je Knjiga beležaka Lorda Tweedmoutha (Stud Book of Lord Tweedmouth) kroz članke koje je pisao njegov praunuk Grof od Ilchestera. Knjiga je tada bila vlasnistvo Lady Pentland, praunuke Lorda Tweedmoutha, a ona ju je poklonila engleskom Kennel Clubu gde se može videti i danas. Na osnovu te knjige engleski Kennel Club 1960. godine službeno je priznao da je pasminu zlatnih retrivera definitivno započeo Lord Tweedmouth svojim uzgojem u drugoj polovini XIX veka.
 
Odgoj i nega
Lako prihvataju zatvoren prostor ako se dovoljno šetaju napolju. Prilično su aktivni u kući i dovoljno im je i manje dvorište. Zahtevaju svakodnevne duge šetnje. Idealno bi bilo da trči za vama dok vozite bicikl ili džogirate. Retriver treba uvek da bude pored ili iza osobe koja ga šeta, jer u očima psa vođa vodi čopor. Obožava da donosi lopticu ili druge predmete koje mu bacate, na primer štap.
Lako se češlja, treba voditi računa da se ne ošteti poddlaka. Spada u pse koji se prosečno linjaju. Dozvoljeno je suvo šamponiranje, a kupanje samo ako je neophodno. Zlatni retriver jako voli da jede, i lako se pregoji, pa vodite računa o balansiranoj ishrani.
 
Zdravstveni problemi
-         kancer
-         displazija kukova
-         Von Vilebrandova bolest (Von Willebrand)
-         Srčane bolesti
-         Problemi sa očima i vidom
 
 
Životni vek 10 do 12 godina
 
Opšti izgled: Simetrican, harmonican, živahan, pun snage, ujednacenog kretanja. Prijateljskog izraza, uravnotežen.
 
Karakteristika: Želja za poslušnošcu, prirodna obdarenost za rad.
 
Narav: Prijateljska, odan poverljiv.
 
Glava i lobanja: Proporcionalna i potpuno formirana, širok gornji deo glave, bez grubosti, dobro postavljena na vrat. Snažna, široka i duboka njuška koja je približno iste dužine kao i lobanja. Izražen stop. Crn nos.
 
Oci: Tamno braon, daleko jedno od drugog postavljeno, taman rub ocnog kapka.
 
Uši: Srednje velike, usadene približno u visini ociju.
 
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri cemu sekutici gornje vilice bez razmaka naležu na donje sekutice. Zubi su postavljeni vertikalno u vilici.
 
Vrat: Dobre dužine, suv i mišicav.
 
Prednje noge: Rame sa snažnim kostima. Plecka je dobro unazad postavljena, duga lopatica, a nadlaktica približno iste dužine, i pri tome postavljena dobro pod telo. Laktovi dobro priležuci.
 
Telo: Proporcionalno, kratke slabine, mocan grudni koš, rebra duga i dobro zaobljena. Ravna gornja linija.
 
Zadnje noge: Slabine i noge snažne i mišicave. Potkolenica dobre dužine, dobro uglovano koleno. Nisko postavljen skocni zglob koji je posmatrano od pozadi ravan, niti unutra, niti napolje isturen, kravlji stav u jacem stepenu nepoželjan.
 
Šape: Okrugle, macije.
 
Rep: Usaden je i nošen u visini leda. Dužine do skocnog zgloba, bez savijanja na kraju.
 
Kretanje: Snažno, sa dobrim potiskom. Ravne i paralelne prednje i zadnje noge. Slobodan i veliki iskorak, pri cemu prednje noge ne pokazuju znake stepovanja.
 
Dlaka: Ravna ili talasasta, sa dobrim zastavicama. Gusta podlaka otporna na vodu.
 
Boja: Svaka nijansa od zlatne ili krem boje, niti crvena, niti mahagoni. Nekoliko belih dlaka, pre svega na grudima su dozvoljene.
 
Velicina: Visina grebena mužjaka 56-61 cm, ženke 51-56 cm.
 
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalna testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар