среда, 21. децембар 2011.

Tibetski mastif - novi statusni simbol


Crveni tibetski mastif po imenu Hong Dong je postao najskuplji pas na svetu, jer je nedavno prodat u Kini za rekordnih 1,5 miliona američkih dolara. Kupio ga je 17. marta ove godine multimilioner, magnat uglja sa severa Kine. Jedanaestomesečni pas je težak već oko 80 kg, a ova rasa kada odraste može da dostigne i do 130 kg. Njegov odgajivač Lu Liang smatra da je svota koju je dobio potpuno opravdana s obzirom na ogromne troškove koje je imao kako bi ga odgajio.
Tibetski mastif je postao novi statusni simbol u Kini, pa je ovaj četvoronožni lepotan zamenio luksuzne automobile i nakit. Crvena boja se smatra bojom sreće, a veruje se da ova rasa vlasniku donosi zdravlje i sigurnost. Tibetanci veruju da ovi psi nose duše monaha koji nisu bili dovoljo dobri da završe u raju ili da se reinkarniraju kao ljudi.
Tibetske mastife su imali i velikani kao što su: kraljica Viktorija, Džordž IV i Džingis Kan koji je sa svojom vojskom u zapadnu Evropu doveo 30.000 pasa. U Velikoj Britaniji danas ima oko 300 tibetskih mastifa, a cena šteneta je znatno razumnija: od 850 do 1000 funti. Ipak, prošle godine je u Engleskoj jedan ovakav pas prodat za 915.000 funti.

Нема коментара:

Постави коментар