среда, 14. децембар 2011.

Pas i macka pod istim krovom

Imate mačku a želite i psa? Uprkos predrasudama o stalnom ratu između mačaka i kučića, potpuno je moguće da ove dve životinje žive u miru i ljubavi pod istim krovom. Takođe je moguće da mačka ogrebe psa, ili da pas ozbiljno povredi mačku. Pre nego što se odlučite za ovu kombinaciju, trebalo bi dobro da se informišete kako vaša kuća ne bi postala „bojno polje“. 
Najbolje bi bilo da nabavite i psa i mačku dok su još mali. Tako odrastaju zajedno i velike su šanse da se ceo život odlično slažu.

Ali, ukoliko već imate odraslu mačku, a želite da nabavite psa, evo nekoliko stvari o kojima treba da vodite računa:
• Ako već imate odraslu mačku, bolje uzmite i odraslog psa nego štene. Iako za nas preslatko i šarmantno, za mačku je štene izuzetno stresno i naporno.
• Raspitajte se o rasama pasa koje se generalno dobro slažu sa mačkama. Svakako, lovački psi imaju instikt da naude sitnijim životinjama, i taj nagon je malo teže suzbiti. Ukoliko ne želite da rizikujete, izaberite psa koji je nežan prema drugim životinjama.
• Nije dobro po mačku da uzmete više od jednog psa. Dva psa već znače čopor, a to podrazumeva konstantnu jurnjavu i grubu igru koju mačka ne može da podnese.
Većina pasa voli da juri mačku, bez ikakve namere da je povrede. Ipak, takvo ponašanje je stresno za mačku i narušava njen psihički mir.

Pre nego što donesete novog psa u kuću, pobrinite se za nekoliko stvari:
1. Budite sigurni da mačka može da pobegne ako se oseća ugroženo. Iako i mačka može da povredi psa, češće se dešava obrnuto, pa mačka treba da ima neki siguran prolaz da pobegne ili da se sakrije. Na primer, mačka može da preskoči visoku ogradu ili da skoči na drvo, a pas uglavnom ne. Takođe, možete da napravite otvor na vratima kroz koji samo mačka može da prođe. 
2. Sklonite posudu sa peskom za mačku, igračke, njenu hranu i vodu na mesto gde pas ne može da priđe. Omogućite joj da obavlja svoje potrebe tako da joj pas ne smeta. Sve promene treba da uvedete nekoliko nedelja pre dolaska novog ljubimca kako bi se maca na promene navikla.

Upoznavanje: Ključno je da upoznavanje i prilagođavanje teče toliko sporo koliko je potrebno da se strah i agresija svedu na minimum. Skoro sigurno je da će doći do sukoba, ali ako pažljivo pratite situaciju, možete da reagujete pre nego što neko bude povređen. Ponekad je potrebno da se naviknu jedno na drugo nekoliko dana, a ponekad i više meseci.
1. Postarajte se da se naviknu na miris svog novog “sustanara”. Trebalo bi da istrljate psa krpom koju ćete staviti u blizinu mačke i obrnuto. S vremena na vreme ponovite postupak, da se miris ne bi izgubio. Činite to sve dok obe životinje prestanu burno da reaguju na tuđi miris.
2. Dopustite im da istraže jedno drugom životni prostor. Dok je mačka napolju, ili bilo gde van prostorije gde spava, pustite psa da onjuši njeno mesto bez direktnog kontakta sa mačkom. Takođe i mački omogućite da onjuši mesto gde spava pas, kada on nije u blizini. 
3. Upoznajte ih preko zatvorenih vrata ili preko zaštitne ogradice. Tako mogu da se onjuše ispod vrata, ili kroz ogradu, a da se oboje osećaju bezbedno. Ukoliko mačka ne želi da se približi, ne forsirajte je. Ukoliko se previše uzbude zbog upoznavanja, ponavljajte ovaj postupak sve dok mačka prestane da se plaši, a pas postane smiren.      
4. Prilikom upoznavanja sa mačkom, pas treba da bude na povocu. Tako možete da ga zaustavite ako pokuša da juri mačku. U toku upoznavanja, skrećite psu pažnju sa mačke tako što ćete tražiti od njega da posluša komande koje zna, na primer da sedne, legne ili da šapu. Nagradite ga poslasticom ako posluša.

Neke mačke sikću na i tako ga upozoravaju da ode. Za mačku je to bolje nego da beži, jer će se u tom slučaju pas najverovatnije povući umesto da je juri. Ako pokuša da je juri, povucite povodac i naredite mu da stane, a kad posluša opet ga nagradite. 
Jednom, kad prestane tenzija i vaši ljubimci prihvate jedno drugo, možete da ih pustite da se igraju zajedno dok ste kod kuće. Međutim, bilo bi dobro da ih odvojite kada niste tu, kako biste bili sigurni da su bezbedni.
Većina pasa i mačaka mogu da žive u miru i prijateljstvu. Ipak, na vama je da pažljivo izaberete novog ljubimca i da ih strpljivo i polako upoznajete.

Нема коментара:

Постави коментар