уторак, 21. август 2012.

TALIJANSKI MASTIF (Mastino napoletano)


Matična zemlja:
 Italija

Podrijetlo: Svi europski mastifi potječu od starog tibetskog mastifa, najstarijeg predstavnika te grupe pasa. Prve mastifeje, vjerovatno, doveo Aleksandar Veliki iz Indije u Grčku, oko 300 godina pr. n. e. U Grčkoj su ih upoznali rimljani, koji su se njima oduševili i upotrebljavali su ih za borbe u cirkusu. Riječ >>mastif<< potječe od latinske riječi >>massivus<<, što znači >>krupan<<. Engleska kinologija, naprotiv, smatra da su mastife u Britaniju doveli Feničani oko 500 godine pr. n. e. te da su se odatle rasprostranili po čitavoj Europi. Talijanski mastif je u svakom slučaju potomak starog rimskog molosa. Dok je pasmina izumrla po čitavoj Europi, uzgoj se u Kampaniji nastavljao, prkoseći i vremenu i ratovima. Može se, stoga, tvrditi da talijanski mastif u Kampaniji živi najmanje 2000 godina, makar se na izložbama prvi put pojavio istom 1946. godine, a standardiziran je 1949.

Opis: Visina mužjaka je od 65 do 75 cm;ženke: od 60 do 70 cm. Težina doseže i do 70 kg. Izgled mu je ozbiljan i impozantan, glava velika sa njemu svojstvenim podvoljkom, profiliranim dubokim naborima, koji su najnaglašeniji na vratu. Dlaka je kratka, gusta, jednolična, sjajna. Boja: crna, olovno-siva, tigrasta, riđa, katkad sa bijelim mrljama na grudima i na prstima. Boja očiju odgovara boji dlake. Prema tradiciji antičkih borba uši se režu sasvim na kratko, a rep na jednu trećinu.

Narav:
 Usprkos mrzovoljnom pa čak i krvoločnom izgledu, ovo je miroljubljiv pas, uravnotežen, blag te privržen gospodaru i prijateljima kuće. Vrlo je hrabar i srčano podnosi bol. 

Korištenje:
 Tijekom povijesti talijanski mastif (napuljski molos) je bio pas za borbu u ratu i u cirkusu, suradnik razbojnika i pomoćnik policije, pas za vuču, kućni pas i pas za osobnu obranu. Danas, ispravno odgojen, može odlično čuvati kuću i braniti ljude. 

Hrana: Treba ga hraniti prije svega mesom (700g dnevno) te rižom ili kruhom. Ne valja ga napuhavati juhama ili povrćem, jer bi omlitavio i izgubio živahnost. 

Napomena: Treba mu mnogo kretanja pa je prikladan za život u kući sa vrtom ili u stanu samo ako ga netko barem dvaput dnevno izvede u dugu šetnju

Нема коментара:

Постави коментар