понедељак, 30. јануар 2012.

Zašto je dobro imati kućnog ljubimca


Većina nas je, bar dok smo bili deca, poželela svog ljubimca. Dok smišljate razloge zašto ne želite životinju u kući, saznajte koliko dobro kućni ljubimac utiče na celu porodicu.
Čine nas pametnijim
Istraživanja su pokazala da kućni ljubimac pomaže vašoj deci da lakše čitaju, a uz to poboljšaju i druge kognitivne sposobnosti. Jedna studija provedena na UC Davis School of Veterinary Medicine pokazala je kako deca koja čitaju svom kućnom ljubimcu, mnogo lakše savladavaju gradivo. Deca su objasnila da se u društvu svog psa osećaju opuštenije i da im je lakše da čitaju kućnom ljubimcu nego roditelju ili učitelju. Istraživanja idu i dalje. Smatra se da životinje deci pomažu u razvijanju neverbalnog načina komunikacije. Stručnjaci idu čak tako daleko da smatraju kako deca koja su odrasla uz kućnog ljubimca imaju veći IQ. 

Uče decu odgovornosti
Dolaskom novog člana porodice, potrebno je dogovoriti i sve poslove vezane za njega. Deca uz brigu oko kućnog ljubimca uče šta je odgovornost i kako je važno brinuti se za druge. Možda se neće s istim intenzitetom brinuti oko njega kao prvi dan kad su ga dobili, ali trudite se da mu date one zadatke koji mu se čine zabavnim – sigurno decu više veseli šetnja sa psom nego hranjenje. 

Ublažuju posledice astme i alergija
Možda se čini neobičnim, ali istraživanja su pokazala da deca koja odrastu uz psa ili mačku imaju mnogo manje šanse razvijanja astme ili alergija. Naime, deca razvijaju jači imunološki sistem koji se lakše i efikasnije bori protiv raznih bolesti. Uz to se smanjuje i mogućnost razvijanja alergije na psa ili mačku, ali i alergije na prašinu ili travu. 

Teraju nas da se krećemo
Računica je veoma jednostavna: ako imate psa morate ga šetati, a tako se i krećete. Takođe, ako imate mlađu decu, često kućni ljubimci budu povod za zajedničke šetnje i druženja. Istraživanja su pokazala da porodice koje imaju psa su u mnogo boljoj kondiciji od onih koji nemaju kućnog ljubimca. 

Dobri su za naše mentalno zdravlje
Zaboravite na jogu! Briga oko krznatog ili pernatog ljubimca itekako dobro utiče na naše mentalno zdravlje. Uz to je šetnja s kućnim ljubimcem odličan način stvaranja novih poznanstava. Stručnjaci također naglašavaju da briga i odgovornost koju imamo prema ljubimcu smanjuje osećaj depresije, a i ublažuje stres. 

Dobri su za vaše srce
Već smo zaključili kako smanjuju posledice stresa, a to ima i pozitivan efekat i na naše srce. Studije su pokazale kako vlasnici pasa imaju manje problema s krvnim pritiskom, holesterolom i srčanim bolestima. Jedna dugogodišnja studija pokazala je da vlasnici mačaka imaju za 60 posto manji rizik obolevanja od srčanog udara i 70 posto manju šansu obolevanja od kardiovaskularnih bolesti. 

Stariji ukućani su samostalniji uz kućnog ljubimca
Ako u vašoj porodici postoji starija baka ili deda, njihovu mladost ćete održati uz pomoć kućnog ljubimca. Briga oko njega tera starije osobe na fizičke aktivnosti, a to ujedno znači da su i samostalniji kada su njihove vlastite potrebe u pitanju.